Recepty > polévky > havraní polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 havran (vrána), 1 mrkev, 1 petržel, 1/2 celeru, 1 cibule, 4 zrnka pepře, 4 nová koření, 3 stroužky česneku, kmín, na jíšku po 1 vrchovaté lžíci sádla a hladké mouky, sůl, snítka libečku, 1/4 lžičky saturejky
Recept na přípravu:
Havrana nejprve očistíme a stáhneme, dobře umyjeme a dáme vařit spolu se zeleninou, cibulí, kmínem, novým kořením, pepřem, libečkem a saturejkou. Měkkého havrana vyjmeme, obereme a maso rozkrájíme. Polévku slabě zahustíme jíškou a dáme do ní nakrájené maso. Podáváme s tmavým chlebem.
Další recepty:
Kuřecí maso s lečem podáváme s bramborovými hranolky.
Kuřecí špíz s jogurtem pečeme asi 20 minut.
Kuřecí játra s jogurtem podáváme s bramborovou kaší nebo rýží.
Zelňačka s uzeným masem s nasekaným koprem.
Dršťková polévka z václavek do níž vmícháme prolisovaný česnek.
Staročeská zelňačka při jejímž vaření použijeme nálev ze zelí.
Fazolačka z červených fazolí ze které odstraníme bobkové listy a kuličky koření.
Polévka z uzeného kolena bývá slaná dostatečně.
Zelňačka z uzeného kolena chutná s pečivem.
Fazolačka s uzeným masem dosolená dle chuti je perla kuchyně.
Hovězí guláš na červeném víně s chlebem nebo houskovým knedlíkem.
Gulášová polévka z mletého masa dochucená polévkovým kořením.
Řecká čočková polévka kterou vaříme do měkka.
Gulášová polévka z hovězího masa
Havraní polévka přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.