Recepty > houby > hlívová omáčka se smetanou
Suroviny potřebné pro přípravu:
350 g hlívy ústřičné, olej, drcený kmín, mletý bílý pepř, 1 kostka masoxu nebo masový vývar, hladká mouka, 230 ml sladké smetany, citronová šťáva, cukr, sůl
Recept na přípravu:
Očistíme hlívu a nakrájíme ji na hrubší plátky. Do hrnce vložíme 1 lžíci oleje, rozpálíme a hlívu na něm zvolna dusíme. Poté osolíme, opepříme, okmínujeme, pokračujeme v dušení a po asi 15 minutách zalijeme dušenou hlívu čistým masovým vývarem, případně vodou s kostkou masoxu. Do hrníčku nalijeme smetanu a rozmícháme s hladkou moukou. Hlívu s vývarem necháme zprudka vařit, pomalu vlijeme smetanu a dobře mícháme. Dle chuti přisolíme, můžeme mírně osladit cukrem a okyselit citronovou šťávou. Zmírníme plamen a stále dobře mícháme, abychom omáčku nepřipálili. Jako příloha se hodí houskový knedlík a kousek vařeného hovězího masa, vařený hovězí i vepřový jazyk nebo uzené maso.
Další recepty:
Hamburská omáčka chutná s houskovým knedlíkem.
Houbová polévka se smetanou je ozdobená zelenou petrželí.
Těstoviny s hlívou a bazalkou opepříme mletým pepřem.
Romadúr pomazánka do které můžeme přidat trochu mléka.
Smaženice z hlívy ústřičné s rozšlehanými vejci.
Hlívový guláš dochutíme majoránkou.
Brokolicová krémová polévka do které vmícháme zakysanou smetanu.
Žampionová omáčka se smetanou je zjemněná smetanou.
Hlívová polévka s brambory.
Houbový guláš zahustíme smetanou.
Salát se žampiony přelijeme zálivkou.
Houbová omáčka se smetanou je dochucená cukrem, solí a citronovou šťávou.
Zapečené žampiony podáváme s vařenými brambory.
Pomazánka z tofu recept
Hlívová omáčka se smetanou zve ke stolu.