Recepty

Recepty > polévky > houbová polévka na kyselo ze sušených hub

Houbová polévka na kyselo ze sušených hub

Suroviny potřebné pro přípravu:

2 hrsti sušených hub, 1,5 l vody, sůl, 5 kuliček nového koření, 5 bobkových listů, 6 kuliček celého černého pepře, 1 větší cibule, 8 brambor, 2 zakysané smetany, trochu mléka, podle potřeby ocet nebo citrónová šťáva, 4 lžíce hladké mouky nebo hotová světlá jíška

Recept na přípravu:

Alespoň na 1 hodinu namočíme sušené houby, pak je scedíme, na prkýnku nakrájíme na menší kousky a dáme do hrnce. Zalijeme vodou, vložíme všechno koření a na kostičky nakrájenou cibuli. Osolíme a vaříme cca 20 minut pod pokličkou. Pak přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme do jejich změknutí. Mezitím si připravíme 2 kysané smetany, které dáme do kastrůlku, vlijeme trochu mléka a řádně rozkvedláme s hladkou moukou na zahuštění. Já při této polévce mouku nepoužívám a zahušťuji hotovou světlou jíškou. (Za stálého míchání nejprve vmícháme smetanu a pak jíšku). Po odstavení z plotny polévku dochutíme solí, příp. octem nebo citrónovou šťávou.

Další recepty:
Jihočeská zelnice kterou podáváme s rozšťouchanými brambory.
Zelňačka s klobásou zjemněná smetanou.
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí brambor.
Bílá bramboračka se žloutkem v mléce.
Valašská kyselica s brambory.
Staročeská zelňačka s pokrájeným uzeným masem.
Houbová polévka na kyselo z čerstvých hub.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Koprová kulajda

Recepty
Motto

Houbová polévka na kyselo ze sušených hub má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.