Recepty > polévky > houbová polévka na kyselo ze sušených hub
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 hrsti sušených hub, 1,5 l vody, sůl, 5 kuliček nového koření, 5 bobkových listů, 6 kuliček celého černého pepře, 1 větší cibule, 8 brambor, 2 zakysané smetany, trochu mléka, podle potřeby ocet nebo citrónová šťáva, 4 lžíce hladké mouky nebo hotová světlá jíška
Recept na přípravu:
Alespoň na 1 hodinu namočíme sušené houby, pak je scedíme, na prkýnku nakrájíme na menší kousky a dáme do hrnce. Zalijeme vodou, vložíme všechno koření a na kostičky nakrájenou cibuli. Osolíme a vaříme cca 20 minut pod pokličkou. Pak přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme do jejich změknutí. Mezitím si připravíme 2 kysané smetany, které dáme do kastrůlku, vlijeme trochu mléka a řádně rozkvedláme s hladkou moukou na zahuštění. Já při této polévce mouku nepoužívám a zahušťuji hotovou světlou jíškou. (Za stálého míchání nejprve vmícháme smetanu a pak jíšku). Po odstavení z plotny polévku dochutíme solí, příp. octem nebo citrónovou šťávou.
Další recepty:
Jihočeská zelnice kterou podáváme s rozšťouchanými brambory.
Zelňačka s klobásou zjemněná smetanou.
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí brambor.
Bílá bramboračka se žloutkem v mléce.
Valašská kyselica s brambory.
Staročeská zelňačka s pokrájeným uzeným masem.
Houbová polévka na kyselo z čerstvých hub.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Koprová kulajda
Houbová polévka na kyselo ze sušených hub má své chuťové kouzlo.