Recepty

Recepty > polévky > hovězí polévka

Hovězí polévka recept

Suroviny potřebné pro přípravu:

400 g hovězí špičky, 150 g kostí, 1 a 3/4 litru vody, 150 g jater, 1 mrkev, 1 petržel, 1/2 kedlubny, 1/2 celeru, 15-20 cm pórku (i zeleného), 3 cibule (do jedné z nich vpíchneme 3 hřebíčky), sůl, mletý pepř, petrželka

Recept na přípravu:

Kosti vložíme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a uvedeme pomalu do varu. Sbíráme tvořící se pěnu. Vaříme velmi zvolna, nejméně 3 až 4 hodiny. Pak přecedíme vývar z kostí do jiného hrnce přes síto s vlhkou utěrkou, propláchnutou předtím studenou vodou a necháme stát v chladu do příštího dne. Polévka je chutnější, vaříme-li kosti a maso postupně, ne zároveň.

Druhý den sebereme pečlivě všechen tuk usazený na povrchu. Omyjeme a osušíme hovězí maso, očistíme, opláchneme a spaříme játra, vše pokrájíme na větší kousky a vložíme do hrnce, zalijeme vlažným vývarem z kostí, uvedeme pomalu do varu a sbíráme opět pěnu, aby byl vývar čirý. Přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, sůl a koření. Přikryjeme pokličkou tak, aby zůstala mezera pro únik páry. Tím zabezpečíme čirost vývaru. Vaříme velmi pomalu, až je maso úplně měkké. Asi tak 20 minut před dokončením varu přidáme cibuli a dovaříme zvolna s masem. Měkké maso vyjmeme z vývaru, který znovu procedíme přes vlhkou utěrku.

Další recepty:
Houbová polévka se smetanou kterou ozdobíme zelenou petrželí.
Fazolačka z červených fazolí ze které odstraníme bobkové listy a kuličky koření.
Kuřecí maso s lečem podáváme s bramborovými hranolky.
Kyselá houbová omáčka s kouskem másla.
Kuřecí játra s jogurtem podáváme s bramborovou kaší nebo rýží.
Gulášová polévka z mletého masa dochucená polévkovým kořením.
Hovězí Eintopf povaříme a podáváme.
Zelňačka s uzeným masem s nasekaným koprem.
Dršťková polévka z václavek do níž vmícháme prolisovaný česnek.
Houbová polévka na kyselo zředěná horkou vodou.
Hovězí vývar se zeleninou ve kterém zavaříme kapání, nočky či rýži.
Fazolačka s uzeným masem dosolená dle chuti je perla kuchyně.
Bramboračka s ovesnými vločkami, rozemnutou majoránkou a pažitkou.
Hovězí polévka s noky

Recepty
Motto

Hovězí polévka přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.