Recepty > polévky > hovězí polévka se zeleninovým svítkem
Suroviny potřebné pro přípravu:
100 g polohrubé mouky, 0,5 g muškátového květu, 10 g nati pepržele, 13,3 g polévkového koření, 10 g soli, 10 g tuku, 120 g vajec, 1 litr vody, 2 litry vývaru z hovězích kostí, 100 g kořenové zeleniny
Recept na přípravu:
Vývar z hovězích kostí před použitím dochutíme polévkovým kořením a převaříme. Mrkev a petržel očistíme a uvaříme v mírně osolené vodě. Poté zeleninu nakrájíme na drobné kostičky a necháme okapat. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozšleháme, okořeníme muškátovým květem, mírně osolíme, přidáme tuhý sníh z bílků a lehce zamícháme prosátou mouku, kterou jsme promíchali s nakrájenou zeleninou a hráškem. Pekáček vytřeme tukem a vysypeme trochou mouky. Lehce do něj rozetřeme svítkovou hmotu a upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Prochladlý svítek vyjmeme a nakrájíme na menší kostičky. Svítek vkládáme do polévky až při podávání, spolu s nakrájenou petrželovou natí nebo pažitkou.
Další recepty:
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Fazolačka po uhersku s chlebem.
Staročeská zelňačka ze zelí.
Kuřecí polévka se žampiony, zeleninou a masem.
Svítek z krupice přelijeme.
Staročeská kachna pečená na zelí.
Mrkvová polévka se svítkem který po vychladnutí nakrájíme na nudličky.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí brambor i hub.
Zeleninová polévka se svítkem nakrájeným na kolečka.
Slovenská kapustnica s vaječným žloutkem v mléce.
Ruský boršč ke kterému přidáme lžíci zakysané smetany.
Rybí polévka z tresky z filé.
Hovězí vývar se zeleninou a zavářkou.
Polévka se svítkem
Hovězí polévka se zeleninovým svítkem přináší na české talíře svoji chuť.