Recepty > polévky > hovězí vývar se šunkovým svítkem
Suroviny potřebné pro přípravu:
250 g předního hovězího masa s kostí, 100 g kořenové zeleniny, 50 g cibule, sůl, pepř, petrželová nať
Šunkový svítek: 2 vejce, 60 g polohrubé mouky, 15 g másla, 50 g šunky, sůl, muškátový květ
Recept na přípravu:
Nejprve si připravíme vývar: maso zalijeme studenou vodou a vaříme. 30 minut před koncem varu přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, sůl a pepř. Maso a zeleninu vyjmeme a vývar přecedíme. Mezitím si připravíme šunkový svítek, který vkládáme do polévky až při podávání na stůl se sekanou petrželkou. Do polévky můžeme přidat nakrájené maso a část vařené zeleniny.
Svítek si připravíme tak, že vejce vyklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozšleháme, mírně osolíme, přidáme muškátový květ, ušlehaný tuhý sníh z bílků a lehce promícháme s moukou a nadrobno pokrájenou šunkou. Svítkovou hmotu rozetřeme do máslem vytřeného a troškou mouky vysypaného pekáčku a upečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova. Upečený, svítek necháme částečně vychladnout a poté vyjmeme a nakrájíme na malé kostičky.
Další recepty:
Hovězí vývar se zeleninou a zavářkou.
Svítek z krupice přelijeme.
Zeleninová polévka se svítkem nakrájeným na kolečka.
Šunkový svítek do polévky pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Staročeská zelňačka ze zelí.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Fazolačka po uhersku s chlebem.
Kuřecí polévka se žampiony, zeleninou a masem.
Šunková omáčka na těstoviny které omáčkou přelijeme.
Mrkvová polévka se svítkem který po vychladnutí nakrájíme na nudličky.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí brambor i hub.
Slovenská kapustnica s vaječným žloutkem v mléce.
Hovězí Eintopf se zeleninou.
Hovězí polévka se zeleninovým svítkem
Hovězí vývar se šunkovým svítkem přináší na české talíře svoji chuť.