Recepty

Recepty > polévky > hrachová polévka na sádle

Hrachová polévka na sádle recept

Suroviny potřebné pro přípravu:

30 dkg hovězích a telecích kostí, sůl, několik zrnek celého pepře, menší cibule, kousek celeru, jedna malá mrkev, jedna petržel, 20dkg hrachu, 10 dkg sádla (nejlepší je samozřejmě domácí, ale lze použít i kupované a kdo opravdu nemůže tak olej), 8dkg hladké mouky, mletý pepř, česnek (třený), sůl, polévkové koření, majoránky, petrželová nať, smažené kostičky z rohlíku nebo žemle

Recept na přípravu:

Z kostí začneme vařit vývar v osolené vodě. Později přidáme pepř, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme. Hrách, který si musíme nejlépe den předem namočit slijeme z této vody dáme vodu čerstvou a také uvaříme do měkka. Prolisujeme nebo rozmixujeme. Z části sádla a z mouky připravíme jíšku, a za neustálého míchání šlehací metlou přilijeme vývar z kostí a vaříme. Po 30 minutách přidáme prolisovaný hrách, pepř a dále zvolna vaříme. Ke konci varu přidáme prolisovaný česnek, dochutíme polévkovým kořením, drcenou majoránku. Podáváme s osmaženým rohlíkem nebo žemlí a ozdobíme petrželkou.

Další recepty:
Polévka z celeru se smetanou.
Zelňačka s klobásou a smetanou rozmíchanou s moukou.
Kulajda bez hub s nasekaným koprem.
Čočková polévka na kyselo zdobená petrželkou.
Borůvkový krém podáváme jako dezert.
Kuřecí vývar s noky ozdobíme nadrobno nasekanou petrželkou.
Houbové kyselo přikyselíme octem.
Krkonošské kyselo se sušenými houbami.
Šunkové noky do polévky zavaříme.
Hovězí maso na celeru odáváme s rýží nebo bramborovým knedlíkem.
Bramboračka se sušenými houbami a vymačkaným stroužkem česneku.
Krémová česnečka s prolisovaným stroužkem česneku.
Smetanová celerová polévka kterou dochutíme kostičkami nakrájené osmažené housky.
Hrachová polévka

Recepty
Motto

Hrachová polévka na sádle přináší na české talíře svoji chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.