Recepty > polévky > hrachová polévka s klobásou a bůčkem
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g loupaného hrachu, 400 g klobás, 450 g libového uzeného bůčku, 3 mrkve, 2 řapíky řapíkatého celeru, 2 cibule, 2 pórky, 1/2 lžičky tymiánu, pepř, sůl
Recept na přípravu:
Hrách zalijeme vodou a odložíme na noc. Druhý den vodu slijeme a zalijeme osmi skleničkami vody. Uvedeme do varu a vaříme do měkka (přibližně 1,5 hodiny). Do druhého hrnce vložíme celý bůček a taktéž nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme, přidáme tymián, zalijeme vodou tak, aby byly suroviny přikryté a pod pokličkou vaříme přibližně čtyřicet minut. V hrnci uvaříme klobásy. Vyndáme bůček, klobásy, naložíme je na talíře, zeleninu přimícháme k uvařenému hrachu a na konec polévku nalijeme na maso.
Další recepty:
Koprová kulajda - brambory nakrájíme na kostičky.
Zelňačka s mrkví je nejlepší druhý den.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Cibulačka z červené cibule se zapečenými sýrovými toustíky.
Gulášovka s párkem nahrubo nastrouhaným.
Chřestová polévka z bílého chřestu ozdobená lístky čerstvého tymiánu.
Kuřecí vývar s drobením do které vrátíme obrané maso.
Španělská česnečka se zelenou petrželkou.
Hrachová polévka ze sáčku s uzeninou.
Koprová polévka s houbami kterou okyselíme.
Gulášovka z kotrče kterou provaříme dvacet minut.
Houbová kulajda s pepřem a octem.
Pikantní citronová omáčka by měla být hodně pikantní.
Hrachová polévka s párkem
Hrachová polévka s klobásou a bůčkem má své kouzlo.