Recepty > polévky > hrachový krém se smetanou
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g zeleného hrášku (čerstvého nebo mraženého), 1,5 litru vody, 250 ml zakysané smetany, 2 vaječné žloutky, sůl nebo bujonová kostka
Jíška: 2 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky
Recept na přípravu:
Nejprve rozehřejeme olej, přisypeme mouku a připravíme si jíšku. Hrášek uvaříme ve vodě doměkka. Vše rozmixujeme na hladký krém a osolíme. V případě, že se rozhodneme pro masox, přidáme ho k hrášku v poslední minutě vaření. Poté zahustíme předem připravenou jíškou. Vaječné žloutky rozkvedláme se smetanou a přidáme do horké polévky. Poté už jen prohřejeme, ale nevaříme.
Hrachový krém můžeme ozdobit opečenými kousky pečiva a dokřupava osmaženou slaninou.
Další recepty:
Staročeská bramboračka se žloutky.
Chlupatá chundelka se zelenou petrželkou.
Hrachový krém podáváme s čerstvým pečivem.
Boršč s klobásou necháme zvolna vařit.
Krémová česnečka z mléka.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Houbová omáčka se smetanou dochucená cukrem.
Hrášková polévka se smetanou s opečenými kostičkami rohlíku.
Chřestový krém nakonec krátce povaříme.
Jemná cibulačka kterou ochutíme pažitkou.
Selská chlebová polévka s vejcem.
Chlebová polévka se smetanou do které vmícháme najemno posekanou petrželku.
Krémová bramboračka s tuhou šlehačku.
Žampionový krém
Hrachový krém se smetanou přináší na talíře svoji chuť.