Recepty > polévky > hrášková polévka dochucená smetanou
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 sáčky hrášku, 3 kostky zeleninového vývaru, 2 cibule, 1/2 litru smetany, provensálské koření, sůl, olej
Recept na přípravu:
Cibuli oloupeme, nakrájíme a osmahneme na trošce oleje. Poté přilijeme necelé tři litry vody, osolíme, okořeníme provensálským kořením a dáme na deset minut vařit s kostkami zeleninového vývaru (pokud máme čirý domácí zeleninový vývar, můžeme použít ten, pokud máme jiné kostky tak je dáme podle potřebného množství na tuto polévku tak aby byly na půldruhého litru). Poté přisypeme hrášek a vaříme dalších deset minut. Poté polévku rozmixujeme, vlijeme smetanu a necháme ji přejít varem. Tato hrášková polévka se podává s osmaženou houstičkou a nebo či ještě navíc s zakysanou smetanou.
Další recepty:
Soljanka z ryby se zelím.
Rybí polévka s rajčaty a smaženou houskou.
Hráškový krém z čerstvého hrášku.
Cibulačka z červené cibule kterou podáváme se zapečenými sýrovými toustíky.
Fazolačka s uzeným masem a bramborem.
Rajská omáčka z čerstvých rajčat s houskovým knedlíkem.
Tukožroutská polévka v jídelníčku.
Jogurtová marináda na řízky které pak smažíme na rozehřátém oleji.
Postní polévka chutná i v době půstu.
Rychlá francouzská cibulačka je hotová rychle a chutně.
Avgolemono je v Řecku také velmi oblíbená.
Španělská česnečka do které vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Houbová soljanka kterou podáváme s bílým pečivem.
Hrášková polévka se smetanou
Hrášková polévka dochucená smetanou má své kouzlo.