Recepty > polévky > hrášková polévka s krupicovými noky
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 mrkev, 1 petržel, 2-3 brambory, hrst hrášku, 2 lžičky vegety, 1 kostka masoxu, olej, sůl, zelená petrželka
Noky: 1 vejce, 1 lžíce oleje, sůl, půl hrnku dětské krupičky, voda dle potřeby
Recept na přípravu:
Na rozpálený olej v hrnci nasypeme najemno postrouhanou mrkev, petržel a 1 lžičku vegety. Za občasného míchání podusíme. Přilijeme vodu (cca 1,5 l), přídáme masox, druhou lžičku vegety, hrášek a na kostičky pokrájené brambory. Vaříme do změknutí. Do misky vklepneme vejce, přidáme krupičku, špetku soli a vidličkou rozmícháme. Přidáme tolik vody, aby vzniklo husté těstíčko. Když jsou brambory měkké, protlačíme těstíčko do polévky přes struhadlo nebo cedník s většími otvory, aby vznikly malé nočky. Krátce povaříme a polévku podle potřeby dosolíme. Při podávání na talíři posypeme posekanou petrželkou.
Další recepty:
Krémová česnečka z mléka.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Houbová kulajda s koprem a vajíčkem.
Hrášková polévka se smetanou s opečenými kostičkami rohlíku.
Kuřecí vývar s noky ozdobíme nadrobno nasekanou pažitkou.
Staročeská bramboračka se žloutky.
Jemná cibulačka kterou ochutíme pažitkou.
Selská chlebová polévka s vejcem.
Chlebová polévka se smetanou do které vmícháme najemno posekanou petrželku.
Kroupová česnečka s nadrobno rozsekanou petrželkou.
Krémová bramboračka s tuhou šlehačku.
Chlupatá chundelka se zelenou petrželkou.
Boršč s klobásou necháme zvolna vařit.
Jednoduchá hrášková polévka se žloutkem
Hrášková polévka s krupicovými noky přináší na talíře svoji chuť.