Recepty > polévky > hrášková polévka se smetanou
Suroviny potřebné pro přípravu:
350 g zeleného hrášku, 2 střední brambory, 1 cibule, 2 lžíce másla, 100 ml smetany, sůl, mletý pepř, 3 malé snítky kari (smil italský), 2 rohlíky
Recept na přípravu:
Na rozehřátém másle osmahneme najemno pokrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, zalijeme 1,2 liteem vývaru nebo vody, osolíme, opepříme a vaříme. Když jsou brambory skoro měkké, přisypeme hrášek, bylinku a ještě 5 minut povaříme. Stáhneme z plotny a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka, případně necháme několik hrášků celých. Vrátíme na plotnu, vmícháme smetanu a necháme přejít varem. Při podávání na talíři posypeme opečenými kostičkami rohlíku.
Další recepty:
Houbová kulajda s koprem a vajíčkem.
Kapustová poléva s rýží kterou dochutíme rozmačkaným česnekem.
Kuřecí vývar s noky ozdobíme nadrobno nasekanou pažitkou.
Staročeská bramboračka se žloutky.
Jemná cibulačka kterou ochutíme pažitkou.
Selská chlebová polévka s vejcem.
Chlebová polévka se smetanou do které vmícháme najemno posekanou petrželku.
Kroupová česnečka s nadrobno rozsekanou petrželkou.
Krémová bramboračka s tuhou šlehačku.
Krémová česnečka z mléka.
Chlupatá chundelka se zelenou petrželkou.
Boršč s klobásou necháme zvolna vařit.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Jednoduchá hrášková polévka se žloutkem
Hrášková polévka se smetanou přináší na talíře svoji chuť.