Recepty > polévky > hrstková polévka ze sáčku
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 sáček směsi na hrstkovou polévku (směs různých luštěnin a sušené zeleniny, olej, 1 cibule, 50 g anglické slaniny, 1 kostka masoxu, sůl, mletý pepř, majoránka, 2 bobkové listy, 3 lžíce hotové jíšky, 1 lžíce octa, 3-4 stroužky česneku
Recept na přípravu:
Obsah sáčku vysypeme na sítko a dobře propereme horkou vodou. Vsypeme do hrnce, zalijeme asi litrem vody, přidáme bobkové listy a vaříme do změknutí luštěnin (asi 45 minut). Mezitím na pánvi rozehřejeme co nejmenší množství oleje, necháme na něm zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a společně osmažíme. Obsah pánve vysypeme do hrnce k měkkým luštěninám. Pokud se vyvařilo hodně vody, přidáme vařící vodu do požadovaného množství polévky. Přidáme jíšku, masox, majoránku, osolíme, opepříme, okyselíme octem a ještě chvíli povaříme. Z hotové polévky vytáhneme bobkové listy a dochutíme rozmačkaným česnekem, případně dosolíme.
Další recepty:
Kuřecí vývar s noky ozdobíme nadrobno nasekanou pažitkou.
Staročeská bramboračka se žloutky.
Jemná cibulačka kterou ochutíme pažitkou.
Selská chlebová polévka s vejcem.
Houbová kulajda s koprem a vajíčkem.
Chlebová polévka se smetanou do které vmícháme najemno posekanou petrželku.
Kroupová česnečka s nadrobno rozsekanou petrželkou.
Krémová bramboračka s tuhou šlehačku.
Krémová česnečka z mléka.
Chlupatá chundelka se zelenou petrželkou.
Boršč s klobásou necháme zvolna vařit.
Kapustová poléva s rýží kterou dochutíme rozmačkaným česnekem.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Hrstková staročeská polévka
Hrstková polévka ze sáčku přináší na talíře svoji chuť.