Recepty > polévky > hrstková staročeská polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
po hrstce krup, čočky, fazolí a hrachu (může být i pohanka), 2 lžíce tuku a 2 lžíce mouky, majoránka, sůl, česnek
Recept na přípravu:
Z tuku a mouky připravíme jíšku, luštěniny přebereme, propláchneme a chceme-li zkrátit dobu vaření, předem si je namočíme a pak uvaříme do měkka. Jíšku rozmícháme s horkou vodou, zalijeme touto směsí uvařené luštěniny a kroupy, osolíme, rozemneme trochu majoránky a čtvrt hodinky ještě povaříme. Při podávání do talíře přidáme podle chuti česnek utřený se solí. Můžeme podávat s topinkami.
Další recepty:
Jitrnicová polévka z prejtu.
Fazolačka s klobásou dochucená prolisovaným česnekem a octem.
Fazolačka po uhersku s chlebem.
Sýrová polévka s bramborem posypaná nastrouhaným eidamem.
Staročeská zelňačka ze zelí.
Kuřecí česnečka s česnekem podle individuální chuti.
Staročeská kachna pečená na zelí.
Hustá květáková polévka se smetanou.
Krémová bramboračka s nepříliš tuhou šlehačku.
Bramboračka s houbami vařená do změknutí brambor i hub.
Hovězí vývar se zeleninou do kterého zavaříme vlasové nudle.
Boršč z hovězího masa podáváme se smetanou.
Rychlá vaječná polévka z pěti vajec.
Hrstková polévka
Hrstková staročeská polévka přináší na české talíře svoji chuť.