Suroviny potřebné pro přípravu:
hrst fazolí, hrst hrachu, hrst čočky, hrst ječných krup, 1 mrkev, 1 petržel, 2 brambory, 1 lžíce hrášku, sůl, mletý pepř, 1 cibule, 2 stroužky česneku, olej, 1 lžíce hladké mouky, majoránka
Recept na přípravu:
Předem namočené fazole a hrách vložte do hrnce, zalijte vodou, mírně osolte a vařte do poloměkka. Přidejte přebranou čočku, kroupy, nakrájenou mrkev a petržel, podle potřeby dolijte vodu a vařte téměř doměkka. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky, vložte do polévky spolu s hráškem a vařte doměkka. Na troše oleje osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte hladkou mouku a za stálého míchání smažte. Zalijte vodou, pomíchejte a vlijte do polévky. Přidejte prolisovaný česnek, promíchejte a krátce povařte. Nakonec ochuťte majoránkou.
Další recepty:
Zeleninový krém zasypeme pokrájenou zelenou petrželkou.
Fazolačka z bílých fazolí dochucená smetanou.
Slepičí polévka s nudlemi, nadrobno nasekanou pažitkou a petrželkou.
Moskevský boršč zjemníme kysanou smetanou.
Fazolová čorba kterou podáváme ozdobenou snítkou kopru.
Řecká čočková polévka kterou ochutíme masoxem.
Kuřecí vývar s nudlemi a nasekanou petrželkou.
Fazolačka se zelím dochucená lžičkou sladké chilli omáčky.
Cibulačka se smetanou překvapí svou chutí.
Gulášová polévka z mletého masa kterou dochutíme polévkovým kořením.
Sýrové nočky zavařené do polévky po vložení.
Česnečka se sýrem a šunkou kterou řelijeme horkým vývarem.
Boršč s klobásou přelijeme zakysanou smetanou.
Hrachovka
Hrstkovka má své kouzlo.