Recepty > kuře > husa v šouletu
Potřebné suroviny:
4 porce husy nebo polovina menší husy, sůl, kmín, 160-200 g hrachu, 150 g velkých krup, 1 lžíce oleje nebo sádla, 100 g cibule, česnek, pepř, majoránka
Postup přípravy:
Dobře očištěnou, připravenou husu v celku, polovinu nebo již rozdělené porce, osolíme a vložíme na pekáč, podlijeme vodou a pod pokličkou nejdříve asi hodinu dusíme. Pak pokličku sejmeme a husu vložíme do dobře vyhřáté trouby péci. Během pečení ji poléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou nebo vývarem z drůbků.
Den předem namočený hrách dáme po výměně vařit. Kroupy také přebereme, prolijeme horkou vodou. Doplníme menším množstvím tuku, aby se kroupy tak snadno nepřipalovaly a také je vaříme do měkka. Když jsou hrách i kroupy měkké, zbytečnou vodu slijeme, na malém množství vypečeného sádla osmažíme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a zamícháme ji do hrachu s kroupami. Vše ještě podle potřeby osolíme, doplníme majoránkou i nastrouhaným česnekem a pepřem. Promícháme se sádlem z husy, dáme na pekáč. Na povrch položíme porce husy a dáme krátce do trouby zapéci. Nezapékáme příliš dlouho, pokrm by se vysušil. Podáváme s kysanou nebo sterilovanou okurkou nebo se salátem z kysaného zelí.
Další jídla:
Kuřecí ragú ke kterému přidáme zeleninu.
Kuřecí nudličky se zeleninou posypeme nastrouhanou Nivou.
Pečená husa s červeným zelím a bramborovým knedlíkem kterou upečeme doměkka.
Kuře na zelí a anglické slanině pečeme dozlatova.
Kuřecí nudličky se šunkou a Nivou podáváme s bramborem.
Pečená kachna s jablky a zelím chutná s bramborovým knedlíkem.
Krůtí plátky na smetaně podáváme s vhodnou přílohou.
Slepice na paprice se smetanou chutná s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.
Martinská husa s bílým dušeným zelím.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Krůtí stehna na víně podáváme s rýží.
Pečená husa se zelím a houskovým knedlíkem.
Marinované kuře s bramborem.
Nadívaná perlička
Recept na přípravu jídla husa v šouletu přináší na talíř svoji chuť.