Recepty

Recepty > polévky > husí polévka kaldoun

Husí polévka kaldoun recept

Suroviny potřebné pro přípravu:

1 litr vody, drůbky z husy (srdce, žaludek, krk, event. konce křídel), asi 100 g kořeno­vé zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 menší cibule, 2 celé pepře, 2 nová koření, muškátový oříšek nebo květ, sůl, celkem 60 g másla, 30 g hladké mouky, petrželová nať nebo pažitka
Knedlíčky: játra z drůbků, 100 g strouhanky, 2 vejce, 30 g másla, muškátový květ nebo majoránka, stroužek česneku, sůl, citrónová kůra

Recept na přípravu:

Očištěné a omyté drůbky vložíme do studené osolené vody, přidáme cibuli, pepř, nové koření a vaříme mírným varem asi hodinu - záleží na stáří drůbeže. Kořenovou zeleninu ponecháme vcelku, očistíme a přidáme do polévky asi 20 minut před dokončením varu. Poté polévku přecedíme, uvedeme znovu do varu a zahustíme tmavší jíškou (z 30 g másla a z 30 g hladké mouky). Vařenou zeleninu nakrájíme na malé kostičky a zprudka ji osmažíme na zbylém másle. Z drůbků obereme kosti, maso pokrájíme na nudličky a spolu s osmaženou zeleninou vložíme do polévky. Nakonec zavaříme knedlíčky, kaldoun dochutíme muškátovým květem nebo jemně nastrouhaným muškátovým oříškem a sekanou petrželkou nebo pažitkou.

Knedlíčky: játra z drůbků umeleme na masovém strojku nebo je nožem utřeme na prkénku. Do misky si dáme strouhanku, změklé máslo, česnek utřený se solí, špetku muškátového květu nebo majoránky, 2 žloutky, půl lžičky strouhané citónové kůry a připravená játra. Směs utřeme, vmícháme z 2 bílků sníh a ze směsi vykrajujeme lžičkou malé kousky, které rukou tvarujeme do kuliček.

Další recepty:
Ukrajinský boršč podáváme s kopečkem zakysané smetany.
Kuřecí česnečka dochucená prolisovaným česnekem.
Bramborová česnečka s česnekem.
Játrové knedlíčky do polévky zaváříme v polévce.
Zelňačka s fazolemi ke které přilijeme šlehačku.
Polévka z jelítek do které přidáme uvařené kroupy.
Cibulový bešamel necháme půl hodiny povařit.
Fazolačka s uzeným masem posypeme ji nakrájenou pažitkou.
Fazolačka z červených fazolí posypaná zelenou petrželkou.
Pečená husí stehna pečeme za stálého polévání vypečenou šťávou.
Zelňačka s uzeným masem vařená v objemu tří litrů.
Zabijačková polévka z jelit.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem nebo samotný.
Husí játra jako minutka

Recepty
Motto

Husí polévka kaldoun přináší na české talíře svoji chuť.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.