Recepty > polévky > jardiniere
Suroviny potřebné pro přípravu:
3 menší cibule, 3 lžíce másla, 500 g šunkového salámu, 1 plná lžíce hladké mouky, cca 2,5 l vody, 250 g čerstvého nebo zmraženého hrášku, 500 g mladé mrkve nebo karotky, 500 g nových brambor, 3 srdíčka hlávkových salátů, zelená petrželka, bobkový list, větvička tymiánu, voda podle potřeby
Recept na přípravu:
Ve větší litinové nádobě na rozehřátém másle zesklovatíme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme na kostičky krájený šunkový salám, šunku nebo libovou anglickou slaninu a 1 lžíci hladké mouky. Zalijeme vodou, přidáme čerstvý hrášek, mrkev nebo karotku nakrájenou na kolečka, nové brambory na větší kostky a rozebraná srdíčka hlávkových salátů. Přilijeme vodu, ale jen tolik, aby přikryla zeleninu. Do Jardiniery přidáme kytičku zelené petrželky svázanou s bobkovým listem a větvičkou tymiánu (nebo sušeného). Osolíme a vše pomalu dusíme, až na dně hrnce zůstane jen troška dobré šťávy. Podáváme s černým chlebem.
Další recepty:
Valašská kyselica s brambory.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Pohanková polévka se zeleninou a vejcem.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Zeleninová polévka s kukuřicí a rajčaty kterou nakonec posypeme koriandrem.
Čočková polévka má kyselejší chuť.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Česnečka se sýrem kterým nešetříme.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme smetanu.
Oukrop z bramborového vývaru.
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Kuřecí salát s červenou řepou a majonézou
Jardiniere má své chuťové kouzlo.