Recepty > polévky > jednoduchá drožďová polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
kořenová zelenina (2 mrkve, 1 petržel, polovina celeru), 4 lžíce másla, 1,5 l vody, sůl, 1 cibule, 80 g droždí, kostka hovězího bujónu, Vegeta, polévkové kapání (1 vejce, 1 lžíce oleje, podle potřeby dětská krupička), sekaná zelená petrželka
Recept na přípravu:
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a na hrubší nudličky nastrouhanou kořenovou zeleninu a na to rozdrobíme droždí. Vše osmahneme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Dochutíme solí, kostkou bujónu a případně Vegetou. Do hotové polévky zavaříme kapání, které připravíme tak, že do hrnečku vklepneme vejce, přidáme trochu oleje a za stálého míchání sypeme dětskou krupičku, až se vytvoří hustší těstíčko, které přes struhadlo nebo cedník vtlačíme do vroucí polévky. Ozdobíme sekanou zelenou petrželkou.
Další recepty:
Houbová polévka na kyselo z čerstvých hub.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme zahuštěnou smetanu.
Česnečka se sýrem kterým nešetříme.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Oukrop z bramborového vývaru.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Sýrová polévka z taveného sýra a dvou vajec.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Valašská kyselica s brambory.
Drožďová polévka
Jednoduchá drožďová polévka má své chuťové kouzlo.