Recepty > polévky > jednoduchá pohanková polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 hrsti pohankové lámanky, po kousku mrkve, petržele a celeru, 1 cibule, sůl, mletý pepř, 4 kuličky nového koření, 1 kostka slepičího bujonu (není nutné), olej
Recept na přípravu:
Lámanku zalijeme vodou (na jeden díl lámanky 1,5 dílu vody), přivedeme k varu. Po 2 minutách odstavíme a necháme dojít. Cibuli a zeleninu nakrájíme na drobno. V hrnci zahřejeme malé množství oleje a všechnu zeleninu na něm osmahneme. Zalijeme studenou vodou (cca litr), osolíme, přidáme koření a bujón a vaříme. Až je zelenina měkká, vmícháme do polévky hotovou lámanku a dále už nevaříme. Na talíři ozdobíme zelenou natí (petržel, pažitka, cibule).
Další recepty:
Kotlíková polévka do které přidáme utřený česnek.
Pohanková polévka se zeleninou zahuštěná jíškou.
Mexická fazolačka kořeněná římským kmínem.
Vývar z morkových kostí přidáme nudle.
Kuře pečené v římském hrnci dopečeme odkryté.
Zelňačka z uzených kostí kterou ochutíme podle potřeby.
Vývar z uzeného masa se zeleninou uvaříme do měkka.
Fazolačka z červených fazolí se zelenou petrželkou.
Krémová zelňačka do které přidáme drcený česnek a smetanu.
Kuřecí vývar s noky ozdobíme nadrobno nasekanou pažitkou.
Kuřecí maso s lečem podáváme s bramborovými hranolky.
Polévka z červené čočky a rajčat s celerovou natí.
Játrové knedlíčky do polévky tvoříme lžičkou.
Pohanková polévka
Jednoduchá pohanková polévka přináší na talíře svoji chuť.