Recepty > polévky > jihočeská bílá polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
100 g anglické slaniny, 4 brambory, 1 litr vody, 1 cibule, kostka hovězího bujónu, sůl, divoké koření - 4 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého černého pepře, 1 litr plnotučného mléka, 3 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, majoránka, 250 ml smetany ke šlehání, ocet, sekaná zelená petrželka nebo kopr
Recept na přípravu:
Anglickou slaninu nakrájíme a v kastrolu vyškvaříme, přidáme na kostičky nakrájené brambory, zalijeme vodou a vaříme. Po chvíli vložíme drobně nakrájenou cibuli, masový bujón a osolíme. Zvlášť v kastrůlku vaříme 15 minut v 1 litru vody divoké koření, které pak vyjmeme a voňavý vývar přidáme k vývaru. V plnotučném mléce rozmícháme polohrubou mouku a za stálého míchání vlijeme do polévky. Ochutíme majoránkou a nakonec můžeme vylepšit šlehačkou. Polévku stáhneme z plotny, přikyselíme octem, přidáme sekanou zelenou petrželku, kopr.
Další recepty:
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Boršč z červené řepy dochutíme kořením a česnekem.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Jihočeská zelnice kterou podáváme s rozšťouchanými brambory.
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí brambor.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Fazolačka s uzeným masem kterou posypeme nakrájenou pažitkou.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Polévka z červené čočky a rajčat, dochutíme ji petrželkou.
Zelňačka s klobásou zjemněná smetanou.
Bílá bramboračka se žloutkem v mléce.
Staročeská zelňačka s pokrájeným uzeným masem.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Zelná polévka s klobásou
Jihočeská bílá polévka má své chuťové kouzlo.