Recepty

Recepty > polévky > jihočeská bramboračka pro celý regiment

Jihočeská bramboračka pro celý regiment

Suroviny potřebné pro přípravu:

1000 g vepřových žebírek, 2 litry vody, kmín, sůl, 2 cibule, 2 mrkve, 1 větší petržel, 1 menšího celeru, 2 hrsti sušených hub, 8 brambor, máslo nebo sádlo a hladká mouka na jíšku, kostka zeleninového bujónu, majoránka, mletý černý pepř, 4 stroužky česneku, bazalka, sekaná zelená petrželka, libeček nebo pažitka, podle potřeby vařené kroupy

Recept na přípravu:

Do mírně osolené a okmínované vody dáme vařit vepřová žebírka spolu s oloupanou cibulí vcelku. Když je maso měkké, vyjmeme jej spolu s cibulí z kastrolu a do vývaru dáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, další jemně nakrájenou cibuli a sušené houby, které jsme předem na 3 hodiny namočili. Můžeme také použít houby čerstvé. V průběhu varu přidáme oloupané brambory, nakrájené na kostičky. Z másla nebo sádla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zavaříme do polévky. Přidáme masový bujón a vaříme na mírném ohni ještě asi 15 minut. Když jsou brambory a zelenina měkké, dochutíme polévku majoránkou, mletým černým pepřem, rozetřeným česnekem a bazalkou. Ozdobíme sekanou zelenou petrželkou, libečkem nebo pažitkou. Přidáme zvlášť vařené kroupy.

Další recepty:
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí brambor.
Valašská kyselica s brambory.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Zelňačka s klobásou zjemněná smetanou.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme zahuštěnou smetanu.
Houbová polévka na kyselo z čerstvých hub.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Houbovka recept

Recepty
Motto

Jihočeská bramboračka pro celý regiment má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.