Recepty > játra > jitrnice s rýží
Potřebné ingredience:
vepřová hlava (cca 600 gramů), 250 g vepřových jater, 500 g vepřových plic, 1 srdce, 2-3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 50 g sádla, 100 g cibule, 200 g rýže, střívka
Postup přípravy:
Očištěnou a omytou vepřovou hlavu, plíce a srdce uvaříme do měkka. Před koncem vaření přidáme játra. Vařené maso přendáme z vývaru do studené vody, propláchneme, hlavu vykostíme a vše semeleme najemno. Do umletého masa přidáme uvařenou rýži, na rozpáleném sádle osmaženou cibuli, mletý pepř, sůl, utřený česnek, trochu vývaru a vše důkladně promícháme. Takto připravenou hmotou plníme důkladně umytá a z jedné strany špejlí uzavřená střívka. Po naplnění jitrnice uzavřeme špejlí i druhou stranu. Připravené jitrnice vaříme přibližnš čtvrt hodiny na malém plameni ve zbylém jitrnicovém vývaru. Uvařené jitrnice opláchneme studenou vodou, částečně vychladlé rozložíme na desku a necháme vychladnout úplně.
Recepty na další jídla:
Drůbeží játra Stroganov posypeme nakrájeným koprem.
Játrová omáčka z vepřových jater, jíšky a koření.
Husa se zelím bude mít křupavou kůrčičku.
Kuřecí svíčková chutná s knedlíky.
Slepičí polévka s játrovými knedlíčky kterou podáváme s bílým pečivem.
Pečené jitrnice osmažíme dozlatova ze všech stran.
Těstoviny s rajčaty a bazalkou posypeme parmezánem.
Bramboráky se zelím smažíme dozlatova.
Játrová omáčka z kuřecích jater kterou povaříme 20-30 minut.
Kuřecí játra na červeném víně přelijeme trochou vody a podusíme.
Kuřecí játra na slanině pokud je potřeba dosolíme.
Jitrnice se zelím, bramborem a cibulkou
Recept, podle kterého je již hračka připravit pokrm jitrnice s rýží.