Recepty > játra > jitrnicový prejt
Potřebné ingredience:
3 kg vepřové hlavy, 1 utřený česnek (palice), 1 kg žemle, 500 g vepřových jater, 500 g vepřového bůčku, 500 g vepřových plic, 500 ml vývaru z kostí, 1 utřený česnek (palice), mletý pepř, mleté nové koření, citrónová kůra, škvařené sádlo, majoránka, sůl
Postup přípravy:
Dobře propláchnutou a očištěnou hlavu a bůček uvaříme v mírně osolené vodě tak, aby maso bylo tužší. Plíce vaříme zvlášť doměkka. Hlavu a bůček vyjmeme, vykostíme a maso společně s plicemi nasekáme nadrobno. Očištěná a opláchnutá játra najemno umeleme a promícháme s ve vodě namočenou a před použitím dobře vymačkanou žemlí. Poté k žemli s játry přidáme nasekané maso. Osolíme a ochutíme citrónovou kůrou, česnekem, majoránkou, mletým novým kořením a pepřem. Přilijeme procezený masový vývar a důkladně promícháme.
Hotový prejt vložíme do sádlem vymazaného pekáče a zvolna pečeme v troubě vyhřáté na teplotu 150 °C dorůžova.
Jitrnicový prejt podáváme s vařenými brambory a kysaným zelím.
Recepty na další jídla:
Husa se zelím bude mít křupavou kůrčičku.
Bramboráky se zelím smažíme dozlatova.
Kuřecí játra na slanině pokud je potřeba dosolíme.
Drůbeží játra Stroganov posypeme nakrájeným koprem.
Játrová omáčka z vepřových jater, jíšky a koření.
Kuřecí svíčková chutná s knedlíky.
Slepičí polévka s játrovými knedlíčky kterou podáváme s bílým pečivem.
Pečené jitrnice osmažíme dozlatova ze všech stran.
Těstoviny s rajčaty a bazalkou posypeme parmezánem.
Játrová omáčka z kuřecích jater kterou povaříme 20-30 minut.
Kuřecí játra na červeném víně přelijeme trochou vody a podusíme.
Kuřecí prejt se zelím
Recept, podle kterého je již hračka připravit pitrnicový prejt.