Recepty

Recepty > játra > jitrnicový prejt

Jitrnicový prejt recept

Potřebné ingredience:

3 kg vepřové hlavy, 1 utřený česnek (palice), 1 kg žemle, 500 g vepřových jater, 500 g vepřového bůčku, 500 g vepřových plic, 500 ml vývaru z kostí, 1 utřený česnek (palice), mletý pepř, mleté nové koření, citrónová kůra, škvařené sádlo, majoránka, sůl

Postup přípravy:

Dobře propláchnutou a očištěnou hlavu a bůček uvaříme v mírně osolené vodě tak, aby maso bylo tužší. Plíce vaříme zvlášť doměkka. Hlavu a bůček vyjmeme, vykostíme a maso společně s plicemi nasekáme nadrobno. Očištěná a opláchnutá játra najemno umeleme a promícháme s ve vodě namočenou a před použitím dobře vymačkanou žemlí. Poté k žemli s játry přidáme nasekané maso. Osolíme a ochutíme citrónovou kůrou, česnekem, majoránkou, mletým novým kořením a pepřem. Přilijeme procezený masový vývar a důkladně promícháme.

Hotový prejt vložíme do sádlem vymazaného pekáče a zvolna pečeme v troubě vyhřáté na teplotu 150 °C dorůžova.

Jitrnicový prejt podáváme s vařenými brambory a kysaným zelím.

Recepty na další jídla:
Husa se zelím bude mít křupavou kůrčičku.
Bramboráky se zelím smažíme dozlatova.
Kuřecí játra na slanině pokud je potřeba dosolíme.
Drůbeží játra Stroganov posypeme nakrájeným koprem.
Játrová omáčka z vepřových jater, jíšky a koření.
Kuřecí svíčková chutná s knedlíky.
Slepičí polévka s játrovými knedlíčky kterou podáváme s bílým pečivem.
Pečené jitrnice osmažíme dozlatova ze všech stran.
Těstoviny s rajčaty a bazalkou posypeme parmezánem.
Játrová omáčka z kuřecích jater kterou povaříme 20-30 minut.
Kuřecí játra na červeném víně přelijeme trochou vody a podusíme.
Kuřecí prejt se zelím

Recepty
Motto

Recept, podle kterého je již hračka připravit pitrnicový prejt.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.