Recepty > kuře > kachna pečená na pomerančích
Potřebné suroviny:
1 mladá netučná kachna, 3-4 pomeranče, sůl, 4 lžíce sádla nebo oleje na osmažení zeleniny, 100 g celeru, 100 g mrkve, 100 g cibule, špetka tymiánu, nové koření, pepř, bobkový list, citronová šťáva
Postup přípravy:
Kachnu zbavíme zbytků peří, odřízneme křídla, uvnitř osolíme a břišní dutinu naplníme třemi oloupanými pomeranči. Břišní otvor spíchneme kovovými jehlicemi. Na sádle z kachny nebo na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu i cibuli, pak přidáme všechno potřebné koření, dáme do pekáče, podlijeme vodou a na tento základ vložíme kachnu. Přikryjeme vrchní částí pekáče a dusíme asi 30 minut po obou stranách přikryté. Pak sejmeme vrchní část pekáče a pečeme v dobře vyhřáté troubě. Během pečení kachnu poléváme a stále musíme podlévat (nejlépe vývarem), aby se zelenina nepřipálila. Měkkou kachnu vyjmeme, nakrájíme na porce a připravíme šťávu. Zeleninu a koření prolisujeme nebo scedíme a rozmixujeme i s pomeranči, se kterými se kachna pekla. Dochutíme citronovou šťávou a podáváme s bramborovou kaší. Přímo na talířích zdobíme čtvrtkami nebo kolečky pomerančů.
Další jídla:
V troubě pečená kachna kterou můžeme péci i naporcovanou.
Pečená kachna s jablky a zelím chutná s bramborovým knedlíkem.
Pečená husa se zelím a houskovým knedlíkem.
Krůtí plátky na smetaně podáváme s vhodnou přílohou.
Kuřecí nudličky se zeleninou posypeme nastrouhanou Nivou.
Slepice na paprice se smetanou chutná s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.
Martinská husa s bílým dušeným zelím.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Kuře na zelí a anglické slanině pečeme dozlatova.
Kuřecí nudličky se šunkou a Nivou podáváme s bramborem.
Marinované kuře s bramborem.
Kuřecí ragú ke kterému přidáme zeleninu.
Pečená husa s červeným zelím a bramborovým knedlíkem kterou upečeme doměkka.
Kachna pečená na kmíně
Recept na přípravu jídla kachna pečená na pomerančích přináší na talíř svoji chuť.