Recepty > polévky > kapustová (zelná) polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
8 větších brambor, 2 litry vody, sůl, 100 g slaniny, 1 cibule, 1 střední hlávka kapusty nebo čerstvého bílého zelí, kmín, kostka hovězího bujónu, mletá kořenová zelenina (nemusí být), 2 vrchovaté lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, mletý černý pepř, majoránka, 2 klobásky, sekaná zelená petrželka
Recept na přípravu:
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, zalijeme mírně osolenou vodou tak, aby byly ponořené a vaříme ve velkém kastrolu. V jiném hrnci rozškvaříme slaninu, přidáme cibuli na kostičky, zpěníme, vložíme jemně pokrájenou kapustu (nebo čerstvé bílé zelí), trochu podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme. Po změknutí přidáme kapustu (zelí) k bramborům, podle potřeby přilijeme teplou vodu, osolíme, okmínujeme, vložíme masový bujón, mletou kořenovou zeleninu (nemusí být) a ještě vaříme. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku a polévku za stálého míchání zahustíme. Dochutíme mletým černým pepřem a majoránkou. Zdobíme na kolečka nakrájenou klobáskou a sekanou zelenou petrželkou.
Další recepty:
Fazolačka s uzeným masem kterou posypeme nakrájenou pažitkou.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Polévka z červené čočky a rajčat, dochutíme ji petrželkou.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Zelňačka s klobásou zjemněná smetanou.
Španělská česnečka do níž vmícháme vejce prošlehaná se sýrem.
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí brambor.
Moravská zelňačka s pečivem.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Boršč z červené řepy dochutíme kořením a česnekem.
Jihočeská zelnice kterou podáváme s rozšťouchanými brambory.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Kapustová polévka
Kapustová (zelná) polévka má své chuťové kouzlo.