Recepty > kuře > katalánské kuře
Potřebné suroviny:
1 velké kuře
60 g strouhanky z tmavého pečiva
60 g piniových oříšků
1 rozšlehané vejce
4 lžíce najemno nakrájeného čerstvého tymiánu
4 broskve
1 lžička mleté skořice
200 ml vína
4 lžíce smetany ke šlehání
sůl
pepř
Postup přípravy:
Strouhanku smícháme s polovinou piniových oříšku, vejcem a tymiánem. Broskve rozpůlíme a vypeckujeme, popřípadě také oloupeme. Jednu broskev nakrájíme na kostičky a vmícháme do směsi se strouhankou. Osolíme a opepříme. Nádivku vložíme do dutiny mezi masem a kůží na prsou kuřete a kůži pevně upevníme párátky, aby nádivka nevytékala. Kuře dáme na pekáč, křídla zasuneme pod kuře. Nakonec kuře posypeme mletou skořicí. Kuře zakryjeme alobalem a pečeme v troubě na 190°C asi 60 minut. Během pečení je občas potřeme vypečenou šťávou. Odstraníme alobal a kuře podlijeme vínem. Kuře vrátíme do trouby a pečeme ještě 30 minut. Grilovaní jehlou vyzkoušíme, zda je maso dobře propečené. Rozpůlené broskve posypeme zbývajícími piniovými oříšky a dáme na posledních 10 minut ve vhodné nádobě do trouby ke kuřeti. Kuře zdobíme půlkami broskví. Ze šťávy v pekáči sesbíráme lžíci tuk, do šťávy vmícháme smetanu a omáčku opatrně prohřejeme.
Další jídla:
Krůta na pomerančích s brambory.
Hovězí líčka na červeném víně osolíme a opepříme.
Kachní srdce na cibulce a kmínu podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží.
Srbský džuveč podáváme se zeleninovým salátem.
Husa pečená s jablky dozlatova.
Grilované kuře s nádivkou pečeme do křupavé kůrčičky.
Italské těstoviny se špenátem nakonec dochutíme.
Marinovaná kuřecí křídla za mírného podlévání upečeme.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Maďarský kuřecí perkelt podáváme s noky.
Kachna na medu s brambory.
Kachna na pomerančích a medu podáváme s rýží.
Kuře na pomerančích nakrájíme na kostky o velikosti sousta...
Pečená kachna s jablky
Recept na přípravu jídla katalánské kuře přináší na talíř inspiraci.