Recepty > zeleninové > khirčí
Potřebné suroviny:
500 g rýže, 250 g čočky, 1 větší cibuli, 1 stroužek česneku, 10 hřebíčků, 10 zrnek kardamomu, kousek celé skořice, několik plátků máčeného zázvoru, 1 lžička mleté kurkumy, špetka pepře a práškového chilli, tuk, 2 lžíce mléka
Postup přípravy:
Rýži a čočku smícháme a necháme stát hodinu ve studené vodě. Dno hrnce jemně vylijeme olejem (nejlépe slunečnicovým nebo olivovým), osmažíme na něm jemně nakrájenou cibuli, česnek, koření a zázvor. Rýži s čočkou scedíme a vsypeme k osmažené směsi. Přidáme kurkumu a sůl, promícháme a na mírném ohni vaříme asi pět minut. Zalijeme vařící vodou, v poměru 3 dílů rýže a 5 dílů čočky, těsně přiklopíme a dusíme, až je rýže sypká. Před podáváním pokropíme dvěmi lžícemi mléka. Podáváme obložené na čtvrtky nakrájenými uvařenými vejci, zeleninou a osmaženou cibulkou.
Další jídla:
Špagety Carbonara podle italského receptu.
Jablečný koláč na plech vložíme do vyhřáté trouby...
Salát z červené řepy do ktrého vmícháme smetanu.
Hlávkový salát se lžicí citronové šťávy a lžicí olivového oleje.
Květákové placky upečeme na pečícím papíře.
Těstoviny s rajčaty a bazalkou podáváme, dokud jsou teplé.
Baskické fazole se sosem.
Květákové placičky se sýrem osmažíme na rozpáleném oleji.
Květák s kuřecím masem podáváme s brambory.
Cuketa po řecku s cibulí a sýrem.
Zapečená plněná rajčata podáváme s topinkami.
Fazolový krém zředíme trochou mléka.
Sedmihradské zelí 20 minut zapékáme.
Španělská omeleta
Khirčí pohladí chuťové pohárky.