Recepty > omáčky > klasický guláš z hovězí kližky
Suroviny potřebné pro přípravu:
Čas přípravy 2 hodiny.
90 dkg hovězí kližky nakrájené na kostky, 90 dkg cibule (usekané), 2 velké papriky, zbavené semínek a nakrájené na proužky 3 rajčata, oloupaná a bez semínek (nebo 3 lžíce rajského protlaku, nebo 1 hrnek rajské šťávy, nebo 2 hrnky salsy), 3 lžíce sádla, 3 lžíce maďarské papriky, 1 lžíce kmínu, 1 lžička majoránky, 10 stroužků česneku (jemně nasekaných), po 1 lžičce soli a pepře (později dle chuti), 3 hrnky vývaru nebo vody
Jak připravit tento recept:
Hovězí maso osolíme, opepříme a opečeme na sádle na prudkém ohni. Poté maso vyjmeme a na témže tuku na mírném ohni osmahneme cibulku dozlatova, zaprášíme paprikou, lehce osmahneme, podlijeme vývarem nebo vodou, vrátíme zpět maso a vše ostatní. Dusíme asi hodinu za občasného zamíchání a eventuelního dolití vody a až je maso měkké odstavíme z plotny. Guláš je nejlepší druhý den, kdy jej ohřejeme v kastrolku kde jsme napřed přivedli do varu trochu vody. (Guláš se pak nepřichytí ke dnu, jako když začínáme se studeným hrnkem a studeným gulášem.) Omáčka z rozvařených paprik a cibule je dostatečně hustá.
Další recepty:
Kuřecí srdíčka na smetaně krátce prohřejeme.
Chilli con carne s vyloupanou kukuřicí.
Hamburská omáčka chutná s houskovým knedlíkem.
Sýrová omáčka s česnekem a těstoviny ke které vmícháme pažitku.
Koprová omáčka z mléka zahuštěná moukou.
Hovězí zadní guláš nakonec dochutíme.
Boloňské špagety na které přidáme tymián a bazalku.
Kuřecí perkelt můžeme ozdobit šlehačkou.
Svíčková z králíka se zeleninou.
Hovězí guláš podáváme s knedlíkem nebo chlebem.
Ruský boršč se lžicí zakysané smetany.
Maďarský kuřecí perkelt s haluškami.
Kuřecí perkelt s těstovinami necháme dusit asi 20 minut.
Hovězí guláš z kližky
Dozvíte se zde, jak se připravuje klasický guláš z hovězí kližky a recept na přípravu.