Recepty > polévky > koprová polévka s liškami
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 cibule nakrájená nadrobno, 3 lžíce hladké mouky, 4-5 brambor oloupaných a nakrájených na kostky, 3 lžíce másla, 150 g čerstvých hub lišek, divoké koření (bobkový list, 4-5 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření), 250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce čerstvého kopru, 2 vejce, 1 lžíce octa, sůl
Recept na přípravu:
Na rozehřátém másle zpěníme v hrnci cibuli, poprášíme moukou a asi 2 minuty mícháme, poté zásmažku zalijeme 1,5 litrem studené vody a důkladně rozmícháme metlou. Přidáme brambory na kostky, pokrájené houby, divoké koření a sůl. Vaříme asi čtvrt hodiny do změknutí brambor. Přilijeme šlehačku, přivedeme k varu a pak přidáme nasekaný kopr, vejce a dobře rozmícháme. Podle chuti osolíme a okyselíme - s octem ale opatrně, koprová polévka se ještě rozleží a chutě se rozvinou.
Další recepty:
Tradiční kulajda se žloutky.
Kolínka s vejcem promícháme.
Soljanka po gruzínsku s nadrobno posekanou petrželkou.
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Koprová polévka bez mléka s chlebem jako přílohou.
Rychlá cibulačka s trochou zeleninového vývaru.
Koprová omáčka z bešamelu dochucená do sladkokysela.
Koprová polévka s houbami kterou přisolíme a okyselíme octem.
Krémová bramboračka na níž vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku.
Polévka cibulačka se sýrem je ozdoba prostřeného stolu.
Tradiční koprová omáčka s natvrdo uvařeným vejcem a novými brambory.
Koprová polévka s mlékem vaříme na mírném plameni.
Houbová omáčka z lišek
Koprová polévka s liškami přináší na české talíře svoji chuť.