Recepty > polévky > krém z cibule
Suroviny potřebné pro přípravu:
4-5 cibulí, 5-6 brambor, 2 tvrdší žemle, sůl, mletý pepř, 1/2 sklenky bílého vína, 4 lžíce šlehané smetany, 1 lžíce másla
Recept na přípravu:
Oloupanou cibuli nakrájíme na jemné nudličky a v hrnci zpěníme na rozehřátém másle. Poté přidáme oloupané nakrájené brambory a společně za častého míchání dřevěnou lžící na mírném ohni dusíme tak dlouho, až se cibule začne rozpouštět. Zalijeme litrem vody ochucené vínem, osolíme, opepříme, do tekutiny rozlámeme žemle a na mírném ohni za častého míchání vaříme 20-25 minut. Nakonec prolisujeme a do hotového krému těsně před podáváním přidáme ušlehanou smetanu. Pokud je cbulový krém příliš řídký, zahustíme jej lžicí Maizeny rozpuštěné v jedné lžíci mléka.
Další recepty:
Kulajda bez hub s nasekaným koprem.
Zelňačka s klobásou a smetanou rozmíchanou s moukou.
Jihočeská bramboračka kterou dochutíme octem.
Zelňačka s klobásou do které můžeme přidat cukr.
Bramboračka se sušenými houbami a vymačkaným stroužkem česneku.
Pravá jihočeská kulajda s nadrobno nasekaným koprem.
Omáčka z cibule s vařeným bramborem
Kroupová polévka s uzeným masem z uzených žeber.
Jemná bramborová polévka s mlékem.
Tradiční boršč podáváme ozdobený zakysanou smetanou.
Francouzská cibulová polévka kterou posypeme petrželovou natí.
Španělská česneková polévka s kostičkami z nakrájené a osmažené veky.
Boršč s červenou řepou podáváme s chlebem nebo samotný.
Zeleninový krém
Krém z cibule přináší na české talíře svoji chuť.