Recepty

Recepty > polévky > krémová polévka z rajčat

Krémová polévka z rajčat

Suroviny potřebné pro přípravu:

1 kg rajčat, 200 g cibule, 3-4 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 1/2 litru vývaru, 1 lžíce hladké mouky, bazalka, oregano, pepř, sůl

Recept na přípravu:

Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky (šťávu, která krájením postupně vzniká zachováváme, nevyléváme). Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, česnek* utřeme se špetkou soli (v nouzi ho lze vymačkat a pak ještě to vymačkané protřít špičkou nože se solí). Na rozpáleném oleji zesklovatíme cibuli, vmícháme česnek a po asi deseti vteřinách dalšího míchání, vše zaprášíme moukou, pak přidáme nakrájená rajčata i se šťávou a na mírném ohni deset minut dusíme. Poté přilijeme vroucí vývar a vaříme dalších 20 minut. Rajčatová polévka se poté propasíruje (jde i rozmixovat), znovu ohřeje a dochutí bazalkou, oreganem, pepřem a solí. Již jen krátce povaříme. Při podávání ozdobíme troškou zakysané smetany a lístečky čerstvé bazalky.

Další recepty:
Houbová kulajda s pepřem a octem.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Gulášová polévka z mletého masa kterou dochutíme polévkovým kořením.
Omáčka na špagety z rajčat kterou rozmixujeme, osolíme a okyselíme.
Rychlá čočkovka kterou vaříme, až změkne zelenina.
Slepičí vývar pomalu vaříme do změknutí nudlí.
Pikantní citronová omáčka by měla být hodně pikantní.
Studená rajčatová polévka s několika lístky máty.
Fazolačka s klobásou kterou pokrájíme.
Cibulačka z červené cibule se zapečenými sýrovými toustíky.
Pyré z červené řepy podáváme ke slaninovým knedlíkům.
Kuřecí vývar s drobením do které vrátíme obrané maso.
Dršťková polévka z hub kterou podáváme s pečivem.
Dršťková polévka z předvařených drštěk

Recepty
Motto

Krémová polévka z rajčat má své kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.