Recepty > polévky > kroupová polévka se zeleninou a žampionem
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 a 1/4 litru vody, 60 g krup, 30 g másla, 20 g hladké mouky, 1 větší žampión nebo jiná houba, 100 g kořenové zeleniny, sůl, pepř, 1/16 litru mléka, žloutek, petrželka
Recept na přípravu:
Přebrané a vyprané kroupy namočíme přes noc a druhý den je s kouskem tuku uvaříme do měkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z krup, přidáme očištěnou na plátky pokrájenou houbu, očištěnou na nudličky nastrouhanou zeleninu, prolisované kroupy a vaříme, až je vše měkké. Polévku podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec zalijeme mlékem, v němž jsme rozmíchali žloutek. Polévku dále nevaříme, jenom prohřejeme a hotovou okořeníme petrželkou.
Další recepty:
Zelňačka s fazolemi do které přilijeme šlehačku.
Žampionový krém dochutíme solí a pepřem.
Kroupová polévka s houbami a brambory.
Jáhlové rizoto s kuřecím masem vložíme do zapékací misky.
Kroupová polévka s uzeným masem ozdobíme ji majoránkou.
Žampionová omáčka se smetanou dochucená octem.
Pikantní zelňačka s brambory.
Slepičí vývar s pokrájenou jarní cibulku.
Kroupová polévka se zeleninou a nastrouhanými brambory.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky které vkládáme do polévky.
Krémová zelňačka se smetanou.
Červená zelňačka se sušenými švestkami.
Hovězí plátky na houbách podle chuti zahustíme.
Kroupová česnečka recept
Kroupová polévka se zeleninou a žampionem má své chuťové kouzlo.