Recepty > polévky > krupicový svítek do koprové omáčky
Suroviny potřebné pro přípravu:
3 vejce, zarovnaná lžička prášku do pečiva, sůl, necelý hrnek hrubé pšeničné krupice (může být i dětská krupička), 3 lžíce vody do těsta + asi 1/2-3/4 l horké osolené vody na uvaření svítku, kousek másla
Recept na přípravu:
Krupici promícháme s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme se solí, přilijeme 3 lžíce vody a spolu s krupicí vmícháme lehce do sněhu z bílků. Těsto je o trochu tužší než piškotové - viz foto dole. Rozpálíme máslo na pánvi, těsto rozprostřeme ne úplně do krajů, snížíme plamen a zvolna opékáme z obou stran. Pečeme z každé strany asi 1/4 hodinky. Upečený svítek na pánvi zalijeme horkou slanou vodou tak, aby placka byla těsně potopená. Co nejrychleji uvedeme do varu, pak plamen snížíme a pod pokličkou prováříme a kontrolujeme a podle potřeby doléváme vodu, svítek nesmí zůstat na suchu. Prováříme asi 20 minut. Mezitím svítek naroste do celé pánvičky a stane se kyprým a nadýchaným. Voda se vsákne. Hotový svítek nakrájíme na dílky jako dort a podáváme s koprovou omáčkou.
Další recepty:
Soljanka po gruzínsku s rajčatovým protlakem a okurkami.
Piškotový svítek přidáváme do polévky.
Cuketový kotlík podáváme s chlebem.
Česnečka se sýrem a šunkou kterou zjemníme lžíčkou másla.
Polévka z červené řepy kterou zahustíme a krátce povaříme.
Svítek do polévky rozkrájíme na nudle.
Kuřecí česnečka dochucená prolisovaným česnekem.
Houbovka se smetanou a pečivem.
Zeleninová polévka s houbami můžeme dochutit smetanou.
Krupicový svítek zapečené.
Cuketová polévka se sýrem na kterou nasypeme zelenou petrželkou.
Plněné papriky se sýrem podáváme se zeleninovým salátem.
Koprová omáčka s houskovým knedlíkem.
Svítek do hovězí polévky
Krupicový svítek do koprové omáčky přináší na české talíře svoji chuť.