Recepty > polévky > krupková houbová polévka
Suroviny potřebné pro přípravu:
1/4 kg čerstvých hub (nebo 1 hrnek sušených, předem namočených), 1,25 litru vody, 3 vrchovaté lžíce velkých krup, 1 krajíc chleba, petrželka, mletý pepř, snítka libečku, 1 vejce vařené natvrdo, sůl
Recept na přípravu:
Očištěné a pokrájené houby dáme vařit do osolené vody. V jiném hrnci uvaříme kroupy, které předtím rozdrtíme v moždíři nebo umeleme v mlýnku. Vaříme je do šlemovita, pak je procedíme, vodu slijeme, kroupy přidáme k houbám a ještě povaříme. Na talíř dáme opražené kousky chleba, zalijeme horkou polévkou a zasypeme zelenou sekanou petrželkou, opepříme. K houbám můžeme přidat při vaření malou snítku libečku, kterou pak odstraníme. Do hotové polévky můžeme ještě posekat vejce vařené natvrdo.
Další recepty:
Kuřecí játra s jogurtem podáváme s bramborovou kaší nebo rýží.
Gulášová polévka z mletého masa dochucená polévkovým kořením.
Kuřecí maso s lečem podáváme s bramborovými hranolky.
Kuřecí špíz s jogurtem pečeme asi 20 minut.
Zelňačka s uzeným masem s nasekaným koprem.
Dršťková polévka z václavek do níž vmícháme prolisovaný česnek.
Kyselá houbová omáčka s kouskem másla.
Fazolačka z červených fazolí ze které odstraníme bobkové listy a kuličky koření.
Houbová polévka na kyselo zředěná horkou vodou.
Zelňačka z uzeného kolena chutná s pečivem.
Fazolačka s uzeným masem dosolená dle chuti je perla kuchyně.
Hovězí guláš na červeném víně s chlebem nebo houskovým knedlíkem.
Houbová polévka se smetanou kterou ozdobíme zelenou petrželí.
Houbová polévka
Krupková houbová polévka přináší na talíře svoji vytříbenou chuť.