Recepty

Recepty > kuře > krůta pečená s citrónovým máslem

Krůta pečená s citrónovým máslem

Potřebné suroviny:

1 krůta (o váze asi 6 kg)
140 g másla pokojové teploty
jemně strouhaná kůra z 1 citrónu
jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče
2 větvičky tymiánu
1 větvička rozmarýnu
sůl
4 velké cibule
3 bobkové listy
2 lžíce olivového oleje

Postup přípravy:

Změklé máslo smícháme s najemno nastrouhanou kůrou z pomeranče a citrónu, přimícháme nasekané lístky z tymiánu a rozmarýnu a dochutíme solí. Prsty ruky opatrně odtrhneme kůži krůty od masa, postupujeme směrem od krku, přes prsa až ke stehnům. Do vzniklého prostoru dáme ochucené máslo – snažíme se jej rozprostřít po celé ploše. Oba citrusy přepůlíme a dáme je do břišní dutiny spolu se dvěma přepůlenými cibulemi a bobkovými listy. Poté krůtu potřeme olivovým olejem, pořádně osolíme. Zbylé přepůlené cibule dáme na dno pekáčku, na ni posadíme krůtu, přiklopíme alobalem a pečeme asi 3,5 hodiny v troubě vyhřáté na 180°C. Půl hodiny před koncem pečení zvýšíme teplotu v troubě na 200°C. Poté odklopíme a 30 minut dopečeme.

Další jídla:
Maďarský kuřecí perkelt podáváme s noky.
Kachna na medu s brambory.
Marinovaná kuřecí křídla za mírného podlévání upečeme.
Kuře na pomerančích nakrájíme na kostky o velikosti sousta...
Pečená krůtí stehna pečená dvě hodiny.
Krůta pečená se zelím s knedlíky.
Ruský boršč posypeme posekanou petrželkou.
Krůta na houbách s vařenými brambory.
Cuketa na kari ke které přilijeme kokosové mléko.
Krůta na pomerančích s brambory.
Králík na víně s omáčkou.
Grilované kuře s nádivkou pečeme do křupavé kůrčičky.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Pečený krocan recept

Recepty
Motto

Recept na přípravu jídla krůta pečená s citrónovým máslem přináší na talíř inspiraci.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.