Recepty > kuře > krůta pečená s citrónovým máslem
Potřebné suroviny:
1 krůta (o váze asi 6 kg)
140 g másla pokojové teploty
jemně strouhaná kůra z 1 citrónu
jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče
2 větvičky tymiánu
1 větvička rozmarýnu
sůl
4 velké cibule
3 bobkové listy
2 lžíce olivového oleje
Postup přípravy:
Změklé máslo smícháme s najemno nastrouhanou kůrou z pomeranče a citrónu, přimícháme nasekané lístky z tymiánu a rozmarýnu a dochutíme solí. Prsty ruky opatrně odtrhneme kůži krůty od masa, postupujeme směrem od krku, přes prsa až ke stehnům. Do vzniklého prostoru dáme ochucené máslo snažíme se jej rozprostřít po celé ploše. Oba citrusy přepůlíme a dáme je do břišní dutiny spolu se dvěma přepůlenými cibulemi a bobkovými listy. Poté krůtu potřeme olivovým olejem, pořádně osolíme. Zbylé přepůlené cibule dáme na dno pekáčku, na ni posadíme krůtu, přiklopíme alobalem a pečeme asi 3,5 hodiny v troubě vyhřáté na 180°C. Půl hodiny před koncem pečení zvýšíme teplotu v troubě na 200°C. Poté odklopíme a 30 minut dopečeme.
Další jídla:
Maďarský kuřecí perkelt podáváme s noky.
Kachna na medu s brambory.
Marinovaná kuřecí křídla za mírného podlévání upečeme.
Kuře na pomerančích nakrájíme na kostky o velikosti sousta...
Pečená krůtí stehna pečená dvě hodiny.
Krůta pečená se zelím s knedlíky.
Ruský boršč posypeme posekanou petrželkou.
Krůta na houbách s vařenými brambory.
Cuketa na kari ke které přilijeme kokosové mléko.
Krůta na pomerančích s brambory.
Králík na víně s omáčkou.
Grilované kuře s nádivkou pečeme do křupavé kůrčičky.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Pečený krocan recept
Recept na přípravu jídla krůta pečená s citrónovým máslem přináší na talíř inspiraci.