Recepty

Recepty > polévky > kulajda našich babiček

Kulajda našich babiček

Suroviny potřebné pro přípravu:

3 velké brambory
60 g sušených hub
2 l vody
2 vařená vejce
2 lžíce másla
1/4 lžičky celého nového koření
1/4 lžičky celého černého pepře
3 bobkové listy
svazek čerstvého kopru
250 ml sladké smetany ke šlehání
200 ml kysané smetany
5 lžic hladké mouky
trošku octa
sůl

Recept na přípravu:

Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a krátce na něm osmahneme houby, zalijeme vodou, přidáme kostky brambor, osolíme a vaříme, až houby a brambory změknou. V menším kastrůlku svaříme ve vodě nové koření, bobkový list a pepř a scezený vývar přidáme do polévky. Kopr nasekáme najemno, vsypeme do základu, pak vmícháme smetanu s hladkou moukou a za stálého míchání vaříme, až polévka zhoustne. Kulajdu dochutíme solí a troškou octa. Porce polévky zdobíme plátky vajec.

Další recepty:
Krémová zelňačka se smetanou.
Kroupová polévka se zeleninou a nastrouhanými brambory.
Jáhlové rizoto s kuřecím masem vložíme do zapékací misky.
Halušky se zelím a uzeným masem smícháme v míse.
Žampionový krém dochutíme solí a pepřem.
Žampionová omáčka se smetanou dochucená octem.
Červená zelňačka se sušenými švestkami.
Chlebová polévka našich babiček s osmaženým vajíčkem.
Zeleninová polévka s krupicí a hrstí nasekané pažitky.
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky které vkládáme do polévky.
Slepičí vývar s pokrájenou jarní cibulku.
Pikantní zelňačka s brambory.
Zelňačka s fazolemi do které přilijeme šlehačku.
Chlebová polévka recept

Recepty
Motto

Kulajda našich babiček má své chuťové kouzlo.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.