Recepty > polévky > kulajda s čerstvými hříbky a křepelčím vejcem
Suroviny potřebné pro přípravu:
200 g čerstvých hříbků, 100 g másla, sůl, čerstvě drcený pepř, 120 g velkých brambor - oloupaných a na kostky nakrájených, 400 ml plnotučného mléka, 300 ml kysané smetany, 3-4 lžíce hladké mouky, 1-3 lžíce octa, 4 křepelčí vejce, menší svazek čerstvého kopru
Recept na přípravu:
Houby vložíme do hrnce, zalijeme 2 litry vody, přidáme oloupanou rozpůlenou cibuli, bobkový list, celé koření, kmín a osolíme. Přivedeme k varu a 15 minut vaříme. Mouku rozmícháme ve smetaně a naředíme ji trochou studené vody. Směs vlijeme do polévky přes sítko, prošleháme a uvedeme do varu a přidáme čerstvý kopr. Vsypeme kostičky brambor a vaříme dalších 10 minut, dokud brambory nezměknou. Dochutíme octem, dosolíme a postupně do polévky vyklepneme vejce tak, aby se neporušil žloutek a bílek se kolem něj zatáhl (tzv. ztracené vejce). Po chvíli opatrně zamícháme ode dna, aby se vejce nepřichytila, ale zůstala celá. Vaříme na mírném ohni asi 3 minuty tak, aby bílek ztuhl a žloutek ještě zůstal tekutý. Stáhneme z ohně, vmícháme pokrájený čerstvý kopr a dochutíme čerstvě drceným pepřem.
Další recepty:
Rajčatová polévka s bazalkou a šlehačkou.
Kapustová polévka s houbami a černým chlebem.
Hříbky na smetaně podusíme.
Zelňačka s klobásou a smetanou rozmíchanou s moukou.
Bramboračka se sušenými houbami a vymačkaným stroužkem česneku.
Kuřecí vývar s noky které připravíme z krupičky.
Fazolačka na kyselo kterou přikyselíme octem.
Tradiční koprová omáčka s natvrdo uvařeným vejcem a novými brambory.
Koprová kulajda s na kousky pokrájenými vejci.
Polévka z uzeného kolena bývá slaná dostatečně.
Tradiční boršč podáváme ozdobený zakysanou smetanou.
Kulajda s houbami a koprem který přidáme najemno nasekaný.
Polévka z quinoa z vývaru.
Tradiční kulajda
Ochutnejte recept kulajda s čerstvými hříbky a křepelčím vejcem.