Recepty > polévky > kulajda ze sušených hub s brambory
Suroviny potřebné pro přípravu:
2 velké hrsti sušených hub, 1 litr vody, 8 brambor, sůl, kmín, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1 cibule, 1 litr plnotučného mléka, 3 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany ke šlehání, citrónová šťáva, polévkové koření, 2-3 kostky cukru, sekaný kopr
Recept na přípravu:
Sušené houby propláchneme a alespoň 3 hodiny máčíme ve vodě. Pak je přecedíme, nasekáme a vaříme v osolené vodě s kořením a nakrojenou celou cibulí doměkka. Zvlášť uvaříme v trošce vody brambory nakrájené na kostičky se solí a kmínem a když jsou měkké, vsypeme je do houbového vývaru. Zahustíme plnotučným mlékem, ve kterém jsme rozšlehali hladkou mouku a za stálého míchání chvíli vše povaříme. Zjemníme smetanou a případně ještě přisolíme. Odstavíme z plotny, dochutíme citrónovou šťávou, cukrem, polévkovým kořením a sekaným koprem.
Další recepty:
Ruský boršč vaříme doměkka.
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Bramboračka s houbami kterou vaříme do změknutí brambor.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Jihočeská zelnice kterou podáváme s rozšťouchanými brambory.
Zelňačka s klobásou zjemněná smetanou.
Bílá bramboračka se žloutkem v mléce.
Valašská kyselica s brambory.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme zahuštěnou smetanu.
Houbová polévka na kyselo z čerstvých hub.
Frankfurtská polévka s párkem ochucená paprikou a pažitkou.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Špenátová polévka se smetanou, přidáme rozmačkaný česnek.
Koprová kulajda
Kulajda ze sušených hub s brambory má své chuťové kouzlo.