Recepty > polévky > kulajdová kulajda
Suroviny potřebné pro přípravu:
brambory (15 spíše menších brambor), 60 g másla, 4 lžíce mouky celozrnné pšeničné přesáté, 2 cibule, 4 lžíce octa, svazeček kopru a petrželky, 1 bobkový list, 6 kuliček nového koření, čerstvě namletý pepř, sůl, 2 litry vody, 7 vajec, větší hrst sušených hub, 400 ml smetany
Recept na přípravu:
Nejprve mne čeká nezbytné oloupání, omytí a nakrájení brambor na šestnáctinky. Poté dám do hrnce rozpustit máslo, na máslo vložím opražit nakrájenou cibulku na kostičky, na to přisypu mouku a vařečkou míchám, až mouka jemně zhnědne (ona už je hnědá, když se tam sype) a poté zaliji vodou, přidám všechno koření a brambory pozor ne ocet brambory by se neuvařily. Přisypu houby. Když změknou brambory, přidám ocet, petrželku a kopr nasekané na jemno a povařím. Polévka je středně hustá. Nakonec přidám na tvrdo uvařená vejce, která jsem rozkrájela na čtvrtky, které se v polévce, protože to jsou čerstvá vejce, ještě různě porozdělily a zaliji smetanou. Ještě chvíli nechám a pak už můžu nalévat. Zdobím snítkou kopru.
Další recepty:
Cibulačka z červené cibule se zapečenými sýrovými toustíky.
Bramborová polévka s koprem do které přidáme rozkrájená vejce.
Rychlá čočkovka kterou vaříme, až změkne zelenina.
Houbová kulajda s pepřem a octem.
Svíčková z dýně hokaidó překvapí svou chutí.
Krémová zelňačka s nadrobno pokrájenou petrželkou.
Gulášová polévka z mletého masa kterou dochutíme polévkovým kořením.
Pikantní česnečka kterou posypeme drobně nakrájenými vejci.
Kulajda se zakysanou smetanou kterou dochutíme octem.
Slepičí vývar pomalu vaříme do změknutí nudlí.
Květáková polévka s knedlíčky kterou zdobíme zelenou petrželkou.
Kuřecí vývar s drobením do které vrátíme obrané maso.
Hovězí vývar s drožďovými knedlíčky 4 minuty zavaříme.
Polévka z dýně Hokaido
Kulajdová kulajda má své kouzlo.