Recepty > kuře > s nádivkou s uzeným masem
Potřebné suroviny:
1 kuře, sůl, pepř, 100 g másla
Nádivka: 8 den starých na kostky nakrájených housek namočených v mléce, 1 lžíce másla, 1 nadrobno nakrájená cibule, 6 vajec, 400 g vařeného uzeného masa, 2 hrsti nasekaných mladých kopřiv, hrst nasekané petrželky, sůl, čerstvě mletý pepř, špetka muškátového oříšku, sádlo na vymazání formy
Postup přípravy:
Kuře zvenčí i zevnitř umyjeme a osušíme, osolíme a nádivkou naplníme dutinu i pod kůží na prsou. Dolní otvor zašijeme, nohy svážeme a kuře vložíme do pekáče s kostkami másla na dně a dáme péci do trouby vyhřáté na teplotu 200 °C. Po čtvrthodině kuře zkontrolujeme a polijeme vypečenou šťávou. Poté kuře během pečení polijeme ještě několikrát. Pečeme, až je maso měkké (zkusíme grilovací jehlou).
Nádivku si připravíme následovně: Namočené housky zlehka vymačkáme a přimícháme na másle osmaženou cibuli, žloutky, na kostičky nakrájené uzené maso, kopřivy, petrželku, sůl a koření a vše důkladněrukama promneme. Z bílků ušleháme sníh, který opatrně do nádivky vmícháme. Hmotu, která se nevejde do kuřete, dáme péct zvlášť.
Další jídla:
Drůbeží játra na cibulce podáváme s chlebem.
Kuřecí nudličky se špenátem podáváme s bramborovými noky nebo knedlíky.
Drůbeží játrová paštika na kterou položíme lžíci másla.
Kuřecí maso na kari s rýží jako přílohou.
Kuře na paprice můžeme podávat například s knedlíkem.
Kachní stehna se zelím pečeme za průběžného polévání.
Kuře s nádivkou v remosce podléváme trochou teplé vody.
Kuřecí směs s těstovinami posypeme parmezánem.
Zapečené lasagne s mletým masem a bešamelem dopečeme do mírného zezlátnutí povrchu.
Kuře s nádivkou z jater upečeme dozlatova.
Mléčná rýže se lžicí smetany.
Kuře s nádivkou
Recept na přípravu jídla kuře s nádivkou s uzeným masem.