Recepty > kuře > kuře s petrželovou nádivkou
Potřebné suroviny:
1 kuře, kousek másla na kuře a vymazání pekáče, grilovací koření (nebo mletá paprika)
Nádivka: 4 rohlíky, 3 vejce, 100-150 ml smetany, 60 g másla, 1 středně velká cibule, velká hrst petrželové natě, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek
Postup přípravy:
Kuře omyjeme, osušíme a osolíme zvenčí i zevnitř. Cibuli oloupeme, posekáme nadrobno, na másle orestujeme do změknutí a necháme vychladnout. Rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy, zalijeme žloutky rozmíchanými se smetanou, osolíme, opepříme a okořeníme špetkou strouhaného muškátového oříšku. Přidáme posekanou zelenou petrželku, vychladlý obsah pánvičky s máslem a cibulí a rukou vše důkladně promícháme. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, který po částech ho vmícháme do nádivky. Nádivkou vyplníme dutinu v kuřeti. Pokud se tam všechna nevejde, vytvoříme ze zbytku bochánek, který pečeme vedle kuřete. Naplněné kuře vložíme do pekáče vymazaného máslem a posypeme grilovacím kořením, na kuře položíme 2-3 plátky másla, podlijeme trochou vody, přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na teplotu 200 °C. Pečeme doměkka, ke konci pečení necháme chvíli odkryté, aby se vytvořila zlatavá kůrčička.
Další jídla:
Kuřecí směs s těstovinami posypeme parmezánem.
Kuře na paprice můžeme podávat například s knedlíkem.
Kachní stehna se zelím pečeme za průběžného polévání.
Drůbeží játrová paštika na kterou položíme lžíci másla.
Kuře s ořechovou nádivkou přeléváme výpekem a podléváme horkou vodou.
Kuřecí maso na kari s rýží jako přílohou.
Zapečené lasagne s mletým masem a bešamelem dopečeme do mírného zezlátnutí povrchu.
Mléčná rýže se lžicí smetany.
Kuře s pohankovou nádivkou a játry.
Petrželová polévka do které přidáme větvičku nasekaného kopru.
Kuřecí nudličky se špenátem podáváme s bramborovými noky nebo knedlíky.
Kuře s nádivkou s uzeným masem
Recept na přípravu jídla kuře s petrželovou nádivkou.