Recepty > kuře > kuře zapečené s brambory a hráškem
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Potřebné suroviny:
15 středně velkých brambor, 180 g hrášku ve slaném nálevu, 8 mladých cibulek i s natí, 2 kuřecí stehna, 2 kuřecí křídla, 2 kuřecí prsa, koření na houby, mletý pepř, sůl, 3 lžíce oleje, 150 ml smetany (30%) ke šlehání, 70 ml plnotučného mléka, 1 lžíce másla, 7 plátků sýru eidam
Postup přípravy:
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Z kuřecího masa stáhneme kůži, osolíme, opepříme a okořeníme kořením na houby. Brambory nakrájíme na silnější plátky (0,7 cm) a vyložíme jimi dno olejem vymazaného pekáčku. Lehce osolíme a okořeníme houbovým kořením. Na brambory nasypeme hrášek a na kolečka nakrájenou cibuli s natí. Na zeleninu položíme kuřecí maso a na něj další vrstvu bramborových plátků, které opět osolíme a okořeníme kořením na houby a opepříme. Brambory poklademe vločkami másla a navrch přidáme hrášek a cibuli. Vytvoříme třetí vrstvu brambor, které trochu osolíme, okořeníme, posypeme hráškem a cibulí. Poté rovnoměrně zalijeme smetanou a mlékem, přiklopíme a vložíme péci do trouby předem vyhřáté na teplotu 220 °C na asi 30 minut. Poté pekáč odkryjeme, povrch posypeme strouhaným sýrem a necháme dopéct otevřené dalších 15-20 minut při 200 °C.
Další jídla:
Grilované kuřecí plátky podáváme s chlebem.
Kuře na česneku pečeme přibližně 1 hodinu.
Pečený krocan naplněný nádivkou.
Smažené kuřecí rolky pomalu smažíme.
Řecké brambory zapékáme, až změknou.
Pečené kuře se zelím a brambory zapečeme do křupava.
Polévka z hlávkového zelí ke které podáváme zvlášť smetanu.
Pečená kuřecí stehna na másle a slanině v troubě upečeme do měkka.
Zapečené brambory se šlehačkou necháme v troubě roztéci.
Kuře pečené na zelí rozdělíme na čtvrtky
Rýže s hráškem dochucená lžicí tatarské omáčky
Slepičí polévka s játrovými knedlíčky
Recept, podle kterého je hračka připravit kuře zapečené s brambory a hráškem.