Recepty > játra > kuřecí játra ze dvou pánví
Potřebné ingredience:
kuřecí játra vcelku, sůl, mletý pepř, mletý kmín, mleté nové koření, olej, máslo, kuřecí (případně i hovězí) vývar, zelenina (cibule, česnek, mrkev, hrášek, cizrna a další zelenina podle chuti)
Postup přípravy:
Kuřecí játra opláchneme, odstraníme všecny blanky, flaksy a žilky. Játra osušíme, prosolíme, pokmínujeme a i se solí promneme a tak jak jsou, necháme chvilku stranou (jen malou chvilku - nesmí pustit šťávu).
Játra dáme na rozpálený olej, větší teplotou je z obou stran uzavřeme a poté přikryjeme poklicí. Zvolna dusíme, podléváme kuřecím vývarem, za občasného míchání.
Zatímco se játra dusí, připravíme si zeleninu - cibuli nakrájíme na půlkolečka a rozdrobíme na nudličky, mrkev a další kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, nasekáme si česnek, oloupeme hnusné vrstvy na případných kapustičkách a i ty opláchneme.
Okořeníme játra a přidáme malou hrstku pokrájené cibule (asi tak třetinu) a třetinu množství sekaného česneku. Pokud je potřeba, podlijeme a dusíme dál, játra občas obrátíme, každé zvlášť a opatrně, musí zůstat celá.
Mělo by to být asi po dvaceti minutách dušení - na 2. pánvi rozpustíme máslo - plátek asi 3-4 cm a zprudka na něm osmažíme játra - měla by být okapaná z výpeku. (Utvoří se na nich nádherná tenoučká šlupka)
Hotová játra vložíme do hlubokého talíře, přiklopíme a uchováme v troubě teplá.
V 1. pánvi osmažíme ve výpeku postupně cizrnu, mrkev a ostatní zeleninu, nakonec zbytek česneku.
Kapustičky osmažíme v 2. pánvi po finálním opečení jater - můžeme ochutit výpekem, či přidat ještě máslo anebo jen vývar, je-li dobrý a nezaškodí bazalka.
Na talíř položíme 2-3 ks jater, přidáme vařenou rýží nebo obložíme opečenými bramborami, ozdobíme kapustičkami a zlijeme výpekem se zeleninkou.
Recepty na další jídla:
Kuřecí svíčková chutná s knedlíky.
Kuře na paprice s noky promícháme na rozpáleném sádle s trochou smetany.
Játra na víně chutnají.
Husa se zelím bude mít křupavou kůrčičku.
Drůbeží játra Stroganov posypeme nakrájeným koprem.
Játrová omáčka z kuřecích jater kterou povaříme 20-30 minut.
Domácí cibulačka s kostičkami usmaženého chleba.
Slepičí polévka s játrovými knedlíčky kterou podáváme s bílým pečivem.
Hamburská omáčka chutná podávaná s houskovým knedlíkem.
Játrová omáčka z vepřových jater, jíšky a koření.
Játra na cibulce dusíme doměkka.
Recept na kuřecí perkelt
Recept, podle kterého je již hračka připravit pokrm kuřecí játra ze dvou pánví.