Recepty

Recepty > játra > kuřecí játra ze dvou pánví

Kuřecí játra ze dvou pánví

Potřebné ingredience:

kuřecí játra vcelku, sůl, mletý pepř, mletý kmín, mleté nové koření, olej, máslo, kuřecí (případně i hovězí) vývar, zelenina (cibule, česnek, mrkev, hrášek, cizrna a další zelenina podle chuti)

Postup přípravy:

Kuřecí játra opláchneme, odstraníme všecny blanky, flaksy a žilky. Játra osušíme, prosolíme, pokmínujeme a i se solí promneme a tak jak jsou, necháme chvilku stranou (jen malou chvilku - nesmí pustit šťávu).

Játra dáme na rozpálený olej, větší teplotou je z obou stran uzavřeme a poté přikryjeme poklicí. Zvolna dusíme, podléváme kuřecím vývarem, za občasného míchání.

Zatímco se játra dusí, připravíme si zeleninu - cibuli nakrájíme na půlkolečka a rozdrobíme na nudličky, mrkev a další kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, nasekáme si česnek, oloupeme hnusné vrstvy na případných kapustičkách a i ty opláchneme.

Okořeníme játra a přidáme malou hrstku pokrájené cibule (asi tak třetinu) a třetinu množství sekaného česneku. Pokud je potřeba, podlijeme a dusíme dál, játra občas obrátíme, každé zvlášť a opatrně, musí zůstat celá.

Mělo by to být asi po dvaceti minutách dušení - na 2. pánvi rozpustíme máslo - plátek asi 3-4 cm a zprudka na něm osmažíme játra - měla by být okapaná z výpeku. (Utvoří se na nich nádherná tenoučká šlupka)

Hotová játra vložíme do hlubokého talíře, přiklopíme a uchováme v troubě teplá.

V 1. pánvi osmažíme ve výpeku postupně cizrnu, mrkev a ostatní zeleninu, nakonec zbytek česneku.

Kapustičky osmažíme v 2. pánvi po finálním opečení jater - můžeme ochutit výpekem, či přidat ještě máslo anebo jen vývar, je-li dobrý a nezaškodí bazalka.

Na talíř položíme 2-3 ks jater, přidáme vařenou rýží nebo obložíme opečenými bramborami, ozdobíme kapustičkami a zlijeme výpekem se zeleninkou.

Recepty na další jídla:
Kuřecí svíčková chutná s knedlíky.
Kuře na paprice s noky promícháme na rozpáleném sádle s trochou smetany.
Játra na víně chutnají.
Husa se zelím bude mít křupavou kůrčičku.
Drůbeží játra Stroganov posypeme nakrájeným koprem.
Játrová omáčka z kuřecích jater kterou povaříme 20-30 minut.
Domácí cibulačka s kostičkami usmaženého chleba.
Slepičí polévka s játrovými knedlíčky kterou podáváme s bílým pečivem.
Hamburská omáčka chutná podávaná s houskovým knedlíkem.
Játrová omáčka z vepřových jater, jíšky a koření.
Játra na cibulce dusíme doměkka.
Recept na kuřecí perkelt

Recepty
Motto

Recept, podle kterého je již hračka připravit pokrm kuřecí játra ze dvou pánví.


Jídla podle receptů jsou pozvánka do světa chutí.