Recepty > kuře > kuřecí roláda plněná sušenými rajčaty
Potřebné suroviny:
1000 g kuřecích řízků, 250 g krájené anglické slaniny, 1 sklenička sušených rajčat v oleji (150 g), 120 g čerstvých listů baby špenátu, 150 g sýru s modrou plísní, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 250 g cherry rajčat, 40 g másla, 1 lžička hladké mouky, 1/2 čajové lžičky tymiánu, dijonská hořčice, sůl, pepř, 1 lžička oleje na vymazání formy
Postup přípravy:
Kuřecí řízky omyjeme, lehce rukou naklepeme. Upravíme na stejně silné plátky. Jemně osolíme nebo můžeme sůl zcela vynechat, přísady jsou slané dostatečně (anglická, sýr, sušená rajčata). Formu na srnčí hřbet vymažeme olejem nebo máslem. Anglickou slaninou nakrájenou na plátky vyložíme formu tak, aby se plátky o 1-2 centimetry překrývaly a zhruba polovina plátku visela přes okraj. Na slaninu vyrovnáme kuřecí řízky těsně vedle sebe, opět necháme volné konce na zabalení. Opepříme, potřeme dijonskou hořčicí. V míse smícháme 100 gramů pokrájených sušených rajčat, na větší kusy posekané listy baby špenátu a na kostičky nakrájený sýr. Vmícháme 3 najemno utřené stroužky česneku. Směs přidáme na maso. Roládu zabalíme.
Troubu necháme vyhřát na 200 °C. Do pekáče nebo hlubokého plechu nasypeme cibuli a 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, zbytek slaniny, zbytek sušených rajčat včetně nálevu a na poloviny rozkrojená cherry rajčátka. Sklenici od sušených rajčat vypláchneme 5 polévkovými lžícemi teplé vody, nalijeme do pekáče. Doprostřed posadíme naplněný srnčí hřbet. Na závěr posypeme tymiánem. Dáme nezakryté péct. Po 30 minutách vyndáme, roládu vyklopíme do pekáče. Promícháme šťávu, maso polijeme, přidáme 200-250 mililitrů horké vody (nelijeme na maso). Dáme opět do trouby, teplotu stáhneme na 150 °C a pečeme nezakryté dalších 20 minut. Občas polijeme vypečenou šťávou. Můžeme lehce zahustit sos. 40g másla obalíme v hladké mouce, dáme do pekáče, promícháme, dopečeme ještě 10 minut.
Vyndáme z trouby, před krájením necháme 10 minut odpočinout. Podáváme s bramborovou kaší nebo s pečivem.
Další jídla:
Kuřecí roláda s nádivkou kterou občas poléváme vypečenou šťávou.
Treska s rajčaty přelitá šťávou.
Kuře s kari omáčkou zaprášíme moukou a osmahneme.
Cuketová polévka s mrkví podávaná s hoblinkami parmezánu.
Recept na kuře na paprice s rýží.
Těstoviny s tuňákem a sušenými rajčaty ke kterým můžeme přidat i olivy či kapary.
Kachní játra v sádle jsou připravena ke konzumaci za tepla nebo za studena.
Zapečené kotlety s brambory a šlehačkou podáváme se zeleninou.
Kachní roláda pokladená šunkou.
Kuřecí řízky v jogurtu podáváme s bramborem.
Kapustová polévka se slaninou ozdobená nasekanou zelenou petrželkou.
Kuřecí játra s jablky odáváme s rýží.
Kuře se slaninou za občasného podléváním upečeme.
Kuřecí roláda s vajíčky
Recept na přípravu jídla kuřecí roláda plněná sušenými rajčaty přináší na talíř inspiraci.