Recepty > moučníky a dezerty > kvásek z těsta
Suroviny potřebné pro přípravu:
20 g pšeničné nebo žitné mouky celozrnné, nebo směs v poměru 1:1, voda, 5 g droždí
Recept na přípravu:
Z celozrnné mouky a vody uhněteme těsto podobné chlebovému. Utvoříme bochníček, který na povrchu pomoučníme, zakryjeme utěrkou a necháme den dva při pokojové teplotě. Je-li poté bochníček na povrchu popraskaný, nastaly v něm již kvasné pochody. Pokud tomu tak není, bochníček znovu promísíme a necháme v teple ještě den dva odpočívat. Pokud povrch bochníčku ještě dostatečně nepopraskal, přidáme k těstu 5 g (v žádném případě ne více) droždí, promísíme a tento kvásek použijeme k přípravě chleba. Docílíme tak toho, že v chlebu nebudou výlučně umělé vyšlechtěné kvasinky. Pokud měl kváskový bochníček popraskaný povrch, pak droždí nemusím přidávat. Bochníček rozpustíme ve vlažné vodě a použijeme k mísení chlebového těsta bez přídavku droždí. Těsto s takovým kváskem necháme kynout déle, to znamená 6-12 hodin.
Další recepty:
Dip do tortilly necháme rozležet.
Palačinky podáváme naplněné náplní.
Chlebová polévka do které přidáme rozkvedlané vajíčko.
Chlebové placky na grilu podávejte potřené olejem.
Jogurtové těsto na pizzu poklademe různými ingrediencemi.
Jablečný koláč na plech potřeme citrónovou polevou.
Pizza těsto pečeme do zlatava 20-25 minut.
Kukuřičná polévka do které vlijeme šlehačku.
Tvarohový frgál můžeme pokapat rozpuštěným máslem.
Zelné placky z kysaného zelí zprudka upečeme.
Omeleta z ovesných vloček s marmeládou.
Chlebové placky opékáme na pánvi.
Moravské kynuté koláče by neměly příliš ztmavnout.
Žitný chléb z kvásku
Kvásek z těsta vykouzlí na stole lahodnou chuť.