Recepty > zeleninové > květák zapečený v bešamelu s vařeným bramborem
Potřebné suroviny:
500 g květáku, 30 g másla + na vymazání, 30 g hladké mouky, 0,5 l mléka, sůl, pepř, 0,1 l smetany ke šlehání, 150 g eidamu, 2 žloutky, muškátový oříšek, 800 g brambor, petrželová nať
Postup přípravy:
Rozehřejeme máslo, přidáme mouku a upražíme světlou jíšku. Vmícháme postupně mléko a povaříme, dále smetanu a opět povaříme. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Odstavíme a vmícháme žloutky společně se 100 g strouhaného sýra. Zapékací mísu vymažeme máslem, na dno nalijeme trochu omáčky, vyskládáme předem uvařený květák (musí zůstat pevný) a zalijeme zbytkem omáčky a posypeme zbývajícím sýrem, trochou pepře a muškátovým oříškem. Zapékáme asi 15 minut při teplotě 180 °C dozlatova. Podáváme s vařenými brambory s máslem a posypanými petrželkou.
Další jídla:
Květákové placky upečeme na pečícím papíře.
Cuketa po řecku s cibulí a sýrem.
Zapečený květák se šunkou a sýrem dáme do mísy.
Polévka z dýně hokaido zjemněná smetanou.
Jablečný koláč na plech vložíme do vyhřáté trouby...
Květák s kuřecím masem podáváme s brambory.
Zelné placky pečeme dozlatova.
Hlávkový salát se lžicí citronové šťávy a lžicí olivového oleje.
Těstoviny s rajčaty a bazalkou podáváme, dokud jsou teplé.
Baskické fazole se sosem.
Květákové placičky se sýrem osmažíme na rozpáleném oleji.
Sedmihradské zelí 20 minut zapékáme.
Špagety Carbonara podle italského receptu.
Španělská omeleta
Květák zapečený v bešamelu s vařeným bramborem pohladí chuťové pohárky.