Recepty > polévky > květákový krém se smetanou
Suroviny potřebné pro přípravu:
1 velký květák, 2 litry vody, sůl, 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany, 1 žloutek, mletý černý pepř, kostka zeleninového bujónu, muškátový oříšek, špetka harmonie chuti, 100 g šunky
Recept na přípravu:
Umytý květák uvaříme v osolené vodě a měkký rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Zahustíme máslovou jíškou, kterou zředíme sladkou smetanou, v níž jsme rozmíchali žloutek. Okořeníme mletým černým pepřem, zeleninovým bujónem, muškátovým oříškem a před servírováním posypeme proužky nakrájené šunky.
Další recepty:
Valašská kyselica s brambory.
Sýrová polévka z taveného sýra a dvou vajec.
Kulajda ze sušených hub do které přes síto přilijeme zahuštěnou smetanu.
Kroupová polévka s uzeným masem kterou ozdobíme majoránkou.
Houbová polévka na kyselo z čerstvých hub.
Houbovka se smetanou chutná s pečivem.
Hovězí vývar se zeleninou ozdobíme pažitkou.
Oukrop z bramborového vývaru.
Hovězí guláš chutná s chlebem.
Ruský boršč vaříme doměkka.
Jihočeská bramboračka dochucená octem.
Česnečka se sýrem kterým nešetříme.
Kulajda s houbami a koprem do které přidáme jemně nasekaný kopr.
Normandský květákový krém
Květákový krém se smetanou má své chuťové kouzlo.