Recepty > moučníky a dezerty > kynutý jablkový koláč s drobenkou
Ochutnejte jídla připravená podle našich receptů. Rozehrajte na svém talíři symfonii chutí, pro které na našich stránkách naleznete inspiraci.
Suroviny potřebné pro přípravu:
500 g hladké mouky, 70 g cukru, vanilkový cukr, 1 vaječný žloutek, 3 lžíce tuku (Heru, Ramu či máslo), 250 ml mléka, 20 g kvasnic, špetka soli, 1 vajíčko na potření okrajů
Náplň: 500 g jablek, 20 g rozinek, 6 lžic rybízové marmelády
Drobenka: 60 g hrubé mouky, 50 g cukru krupice, 50 g másla
Recept na přípravu:
Nejdříve si zaděláme kynuté těsto. Mléko trochu ohřejeme (zhruba na teplotu lidského těla), přidáme kostku cukru a rozdrolíme kvasnice. Necháme kynout. Také tuk si rozehřejeme a necháme trochu vychladnout. Odvážíme si mouku, cukr, přidáme vanilinový cukr, špetku soli a jeden žloutek. Přilijeme mléko s vykynutými kvasnicemi a tuk. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na misku. Přikryjeme jej utěrkou a necháme v teplé místnosti kynout (musíme počítat s tím, že bude kynout asi 2 hodiny).
Mezitím si necháme namočit hrozinky a oloupaná jablka nakrájíme na plátky. Můžeme si připravit i drobenku promnutím výše uvedených surovin. Vykynuté těsto rozválíme na válu na obdélník velikosti plechu a na vymaštěný plech jej přeneseme. Okraje koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem (je možné také použít místo vajíčka trochu mléka). Těsto přenesené na plech je možné ještě přikrýt na chvíli utěrkou a nechat znovu trochu nakynout. Poté na něj rozetřeme velmi tence rybízovou zavařeninu. Na zavařeninu nasypeme rozinky a rozprostřeme rovnoměrně nakrájená jablka. Povrch koláče posypeme drobenkou a dáme péct do předehřáté trouby.
Další recepty:
Tiramisu z mascarpone bez vajec necháme vychladit v lednici.
Kynutý jablkový koláč potřeme rozšlehaným bílkem.
Muffiny s jablky můžeme pocukrovat.
Piškotový svítek přidáváme do polévky.
Buchta se zakysanou smetanou a pudinkem vanilkovým.
Kynutý jablkový koláč s tvarohem posypeme podle chuti.
Banánové muffiny s kousky čokolády které přidáme do těsta.
Kynutý borůvkový koláč s drobenkou pečeme 20-30 minut.
Cuketová buchta se zakysanou smetanou kterou posypeme nastrouhanou čokoládovu tyčinkou.
Borůvkový koláč s drobenkou - vyšleháme tvaroh, jogurt, vejce.
Tiramisu z mascarpone necháme přes noc vychladit.
Buchta se zakysanou smetanou
Tuto lahodnou chuť přináší recept kynutý jablkový koláč s drobenkou.