Recepty > polévky > kyselica s klobásou
Suroviny potřebné pro přípravu:
700 g kysaného zelí, 3-4 brambory, 2 nožičky (cca 200 g) ostré paprikové klobásy (použila jsem dunajskou), 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, 1 velká cibule, 60 g slaniny, sůl, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, drcený kmín, 1 lžička sladké mleté papriky
Recept na přípravu:
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a uvaříme doměkka. Zelí scedíme (nálev zachytíme) a pokrájíme na menší kousky. Oloupanou cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky. Na rozehřátém sádle necháme zesklovatět cibuli. Přisypeme slaninu a za stálého míchání usmažíme dozlatova. Zasypeme moukou a upražíme světlou jíšku, do které ke konci vmícháme papriku. Do hrnce přilijeme nálev ze zelí a doplníme vodou. Přidáme zelí, bobkové listy, kuličky koření a promícháme. Do polévky vložíme celé klobásy a všechno společně povaříme 15 minut. Uvařené klobásy z polévky vyjmeme a nakrájíme na kolečka. Vrátíme do polévky, přidáme do ní uvařené brambory i s vodou ve které se vařily, smetanu, promícháme a znovu pár minut povaříme. Před podáváním z polévky vybereme kuličky koření a bobkové listy.
Další recepty:
Krémová česnečka z mléka.
Játrová omáčka s rýží uvařenou dle návodu.
Polévka fazolový krém s nasekanou pažitkou.
Fazolový guláš s dýní kterému necháme prolnout chutě.
Fazolový krém s ořechy ozdobte nasekanou petrželkou.
Krémová bramboračka se šlehačkou.
Loštická česnečka kterou zprudka zapečeme.
Žampionový krém dochutíme podle potřeby.
Vývar z morkových kostí přidáme nudle.
Loštická polévka ze slaniny.
Kuřecí vývar s noky ozdobíme nadrobno nasekanou pažitkou.
Slovenská kyselice s vaječným kapáním.
Maďarská rybí polévka halászlé se připravuje z kapřího masa.
Valašská kyselica
Kyselica s klobásou přináší na talíře svoji chuť.